Bohumín oslaví 750 let své existence

9. červen 2006

Bohumín se chystá na vyvrcholení oslav založení města - Letos je to přesně 750 let. Návštěvníci se mohou těšit na ohňostroj, projížďku kočárem i na procházku po středověké osadě. Hlavní oslavy propuknou zítra v 10:00 v bohumínském parku Petra Bezruče a potrvají do pozdních nočních hodin. Český rozhlas Ostrava vysílá od 14:00 do 16:00 z oslav přímý přenos.

Bogun - tak se jmenovala osada, ze které se za 750 let vyvinul Bohumín, jak ho známe dnes. Moderní město s plně vybavenou infrastrukturou. Tehdy to však byla středověká obec. První zmínky o Bohumínu pochází z roku 1296 a vztahují se ke starší městské části.

Logo

Jak žili předci dnešních obyvatel více než dvacetitisícového města, můžete zjistit, když se v sobotu vydáte na bohumínské slavnosti do Parku Petra Bezruče. Vyroste tam středověká osada. "Při oslavách si lidé budou moci prožít celou historii. Čeká je historický průvod městem, budou si moci projít středověký Bohumín i domácí pivovar. Určitě si tam každý najde to své," říká mluvčí radnice Lucie Balcarová. Na programu bude řada hudebních vystoupení, rytířský turnaj na koních a vše zakončí velkolepý ohňostroj.

Aby však vzpomínky na historii nevyprchaly během jediného dne oslav, připravuje radnice publikaci s názvem Od Bogunu k Bohumínu aneb historický průvodce městem. "Publikace bude mít 260 stran, je věnovaná nejen historii Bohumína ale i současnosti. Jsou tam velmi poutavé fotografie a měly by to být takové střípky z historie. Není to ucelený průvodce po historii, ale jsou to takové zajímavosti, které nikdy nebyly zveřejněny. Je to naprostá novinka," dodala Lucie Balcarová. Publikaci chce radnice prodávat ve svém informačním centru i v okolních městech.

autor: ada
Spustit audio