Boky jako skříň proslavila Ewa Farna. Kdo napsal text?

29. říjen 2020

Mám to, co kluci shánějí: všechen správný tuk na správných místech, zpívá americká zpěvačka Meghan Trainor. U nás tuto píseň nazpívala Ewa Farna a stal se z ní hit. Kdo je však autorem tohoto vtipného a otevřeného českého textu, v němž zpěvačka opěvuje své boky jako skříň?

Každá žena má v sobě bohyni, říká zpěvačka a textařka Patricie Fuxová. Upozornila na sebe textem k písni Boky jako skříň, která se v podání Ewy Farne stala hitem.

Patricie Fuxová se narodila v roce 1991. Studovala humanitní vědy na Karlově univerzitě v Praze, kde se zabývala rituály a antropologickým a etnografickým výzkumem různých národů. Ve všech oblastech světa je podle ní role pro ženu jako bohyni. Na prestižní španělské pobočce slavné americké školy Berklee College of Music studovala současný zpěv a hudební produkci.

Jako zpěvačka není Patricie Fuxová na české hudební scéně zatím tolik známá, čím dál častěji ale její jméno zaznívá ve spojení s našimi předními umělci. Spolupracovala například s Václavem Neckářem, Ilonou Csákovou a Josefem Vágnerem a otextovala duet pro Lucii Bílou a Karla Gotta Na křídlech slavíků. Založila dívčí kapelu Vesna, která si v roce 2019 vysloužila nominaci na Cenu Anděl v kategorii Objev roku.

A proč Patricie Fuxová svůj zatím nejslavnější text Boky jako skříň nezpívá sama? Protože by jí to podle jejích slov nikdo nevěřil. Není prostě na rozdíl od Ewy Farné ten typ.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.