Bramborový závin pro hladové muže

Bramborový závin pro hladové muže – tak pojmenovala svůj recept posluchačka Dana z Velkých Bílovic. Doma má kromě dvou synů a manžela i tchána, takže o hladové muže není nouze.

Díky ní se teď naučíte poctivé jídlo, které zasytí a chutnat bude určitě nejen mužské části strávníků.

Budete potřebovat:

  • 800 g brambor
  • 250 g dětské krupičky
  • 250 g anglické slaniny
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 vejce
  • 1 lžíci bramborového škrobu
  • trochu mléka
  • špetku soli

na špenát:

  • 1 balení špenátového protlaku
  • 50 cl smetany 30%
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli
  • sádlo dle potřeby
  • bramborový škrob

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce, nejlépe den předem, druhý den je oloupeme, nastrouháme, smícháme s krupičkou, solí, bramborovým škrobem, vejcem a v případě potřeby trochou mléka.
  2. Vypracujeme těsto, které si rozdělíme na dvě části, ty rozválíme do obdélníku silného asi centimetr.
  3. Na jeden plát vyskládáme anglickou slaninu, na druhý kysané zelí, které jsme propláchli, zbavili vody a prosladili.
  4. Rolády zavineme a vaříme nejlépe v páře 30 minut.
  5. Do hrnce si mezitím dáme sádlo, přidáme cibuli, necháme zesklovatět, pak špenát, podusíme, dochutíme solí, pepřem, česnekem, zahustíme trochou škrobu, který jsme si rozpustili ve vodě, zjemníme smetanou a už nevaříme.
  6. Porce na talíři poléváme smaženou cibulkou s výpekem ze sádla.

Související

  • Kuře na medvědím česneku s tvarohovo-bramborovými noky

    Oslava jarní rovnodennosti se považovala za významný mezník v roce, kdy končila nadvláda zimy a bylo třeba se s ní důstojně rozloučit, aby mohl přijít nový život.

  • Strážnický závin

    Apetýt vám nabízí recept, tentokrát z kategorie: Co rádi vaří naši posluchači. A je dalším důkazem toho, že co kraj, to jiná kuchyně a jiná chuť.

  • Nakládaný hermelín

    Nakládaný hermelín je klasika, kterou si určitě občas dopřejete k dobrému pivu nebo ho doma připravíte pro návštěvu.