Brotherhood of Man: Save Your Kisses for Me

4. říjen 2024

Brotherhood of Man je britská popová skupina, která dosáhla úspěchu v 70. letech 20. století. Nejvíce se proslavili vítězstvím v písňové soutěži Eurovize v roce 1976 s hitem Save Your Kisses for Me.

Zaměříme na kapelu, která dokázala okouzlit svět nejen svým hudebním stylem, ale také vítězstvím v nejslavnější evropské hudební soutěži. Představíme si britskou skupinu Brotherhood of Man a jejich nesmrtelný hit Save Your Kisses for Me. Brotherhood of Man vznikli v roce 1969 a od začátku se inspirovali vokálními harmoniemi ve stylu slavné švédské skupiny ABBA. V průběhu 70. let prošla kapela několika změnami v sestavě, ale klíčovými členy, které vedly k jejich největšímu úspěchu, byli zpěváci Martin Lee, Lee Sheriden, Nicky Stevens a Sandra Stevens. Jejich nejslavnější chvíle přišla v roce 1976, kdy se přihlásili do soutěže o cenu Eurovize s písní Save Your Kisses for Me. Tato skladba se ukázala jako trefa do černého. Nejen že vyhrála celou soutěž, ale také se stala mezinárodním hitem.

Save Your Kisses for Me je typický sladký popový hit 70. let. Je to melodická a chytlavá píseň, která přináší pozitivní energii. Vypráví příběh muže, který se loučí se svou láskou, když odchází do práce, a prosí ji, aby si schovala své polibky pro něj, dokud se nevrátí. A pak přijde ten překvapivý obrat na konci písně, láska, o které zpívá, není žena, ale malé tříleté dítě. Tato nečekaná pointa společně s přátelským a hravým tónem písně zajistila její popularitu napříč generacemi. Save Your Kisses for Me se okamžitě dostala na první místo hitparád v několika zemích, včetně Velké Británie, Německa, Francie a dokonce i Spojených států. Kromě svého úspěchu na Eurovizi se píseň stala jedním z nejprodávanějších singlů všech dob. V roce 1976 to byl dokonce nejprodávanější singl ve Velké Británii a celkově se prodalo přes 6 milionů kopií po celém světě.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.