Brusinky jsou skvělým doplňkem ke zvěřině i sýrům. Dát si je můžete také s oříšky nebo do džemu
Brusinky mají trpce kyselou až mírně nahořklou chuť, která vynikne ve sladkých pochutinách jako je džem či kompot. A velmi osvěžující je brusinková šťáva.
Divoce rostoucí brusinka je poléhavý keřík, který může dosahovat výšky až 40 cm. Předtím, než brusinky začnou zrát, jsou jejich plody bílé. Drobné bobulky obsahují zejména vitaminy skupiny B, vitamin C a jsou také zdrojem minerálů jako je draslík, hořčík a železo. Vysoký obsah ovocných kyselin a tříslovin dodává brusinkám jejich typickou chuť. Právě proto se brusinky jen málokdy konzumují syrové – kombinují se s cukrem a zpracovávají do džemů. Jako příloha se skvěle hodí ke zvěřině a drůbeži, výrazným sýrům, ale i k masovým kuličkám.
Zavařené brusinky jsou spolu s kopečkem smetany klasickou ozdobou poctivé svíčkové omáčky. Sušené brusinky si zamíchejte do směsi oříšku a mějte po ruce jako zdravou svačinku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.