Bryan Ferry: Let´s Stick Together

27. září 2022

Anglický zpěvák Brian Ferry je považován za jednu z nejvýraznějších postav 20. století nejen pro svůj hudební přínos, ale i pro životní styl. Tisk ho často přirovnával k Oscaru Wildovi nebo herci Clarku Gableovi. Jeho hudební vystoupení byla popisována jako vlivná a inspirující.

I když je Brian Ferry uznávaný a všeobecně ceněný rocker, jeho zjev by se dal vyhodnotit spíše slovy švihák lázeňský. Jeho módní, většinou bílá saka a tmavé kalhoty, někdy ozdobené lampasy, se staly typickou součástí jeho osobnosti.

Pozoruhodná byla i jeho cesta k rockové muzice. V šedesátém čtvrtém roce, začal v Newcastlu studovat výtvarné umění a zároveň se stal velkým fandou soulu a R a B. Existuje tvrzení, že lásku k úderné hudbě v něm vzbudila rozhlasová soutěž, ve které vyhrál vstupenky na koncert Billa Haleyho a jeho skupiny Komety. V r. 1968 zdárně ukončil studia a odstěhoval se do Londýna, kde měnil různá zaměstnání. Nakonec zakotvil v dívčí škole, kde vyučoval výtvarné umění, ale jeho hodiny se pozvolna měnily spíše na hudební výchovu. To se vedení školy znelíbilo a tak se v r. 1970 rozhodl založit kapelu Roxy Music. Název byl vybrán podle známého kina.

Po celou dobu existence skupiny byl Ferry její vůdčí postavou. Díky svému vzdělání se také vždy snažil ovlivnit návrhy na obaly desek. Zajímala ho i filmová tvorba. U nás jsme ho viděli v TV, v seriálu z r. 2017 Babylon Berlin, v roli kabaretního zpěváka. V průběhu své kariéry působil jako sólista i člen skupiny Roxy Music. O své životní dráze Ferry prohlásil: Většinu svého života trávím tvrdou prací. Pocházím z rodiny, kde jsme vždy museli velmi pilně pracovat, a pokud ne, cítili jsme se provinile.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.