Budoucí cukrářky a cukráři se ve Frenštátě učí v novém moderním centru

15. říjen 2018 13:11

Hotelová škola ve Frenštátě pod Radhoštěm začala využívat pro výuku nové cukrářské centrum. Za 9,5 milionu korun přestavěla stavební firma jedno z křídel školní budovy. Původní vybavení cukrářské dílny bylo staré až 50 let.

Už v první místnosti to dost nasládle voní. Vidím, že tady pracuje asi osm mladých lidí, tak se půjdu zeptat, co tady vyrábějí. Slečna Sára tady válí nějaké těsto. „To je modelovací hmota, ze které budou růže zdobící dort. Teď to zrovna barvím na oranžovo,“ vysvětluje studentka.

Ve vedlejší místnosti má slečna Lada v ruce kornout nebo co to je? „Sáček na věnečky,“ prozrazuje. Je z třetího ročníku, takže může srovnat, jak to cukrářské centrum vypadalo předtím a teď. Co je teď lepší? „Je to hodně velká změna. Je tu i víc místa a víc nových věcí, že se dá víc vyrábět a že se nemusíme prát o stroje, jak to bylo kdysi, a o další věci,“ srovnává Lada.

Třetí místnost cukrářského centra je učebna. Tady sedí tři slečny a jedna z nich je Alice, která tady zdobí perníkové srdce. „Určitě mě baví dorty a hodně mě baví ty nové zákusky a moučníky. Přebereme staré recepty a trošku je zmodernizujeme,“ popisuje studentka.

Andrea Tobolová je zástupkyně ředitele školy pro praktický výcvik. Co je tady takového, co vám nejvíc dělá radost? „Máme tady nové šokovací zařízení například, které zmrazí tu surovinu až na teplotu mínus 60 stupňů. To zařízení vypadá jako mraznička. Do něj dáme ten výrobek a on získá teplotní šok. Používá se to na různé polevy nebo na rychlé zchlazení krémů. Když nepoužijeme šokovací zařízení, tak může být ta poleva třeba matná nebo popraskaná. To je právě ten rozdíl mezi profesionálním výrobkem a hobby výrobkem,“ vysvětluje.

Slečna Sára už mezitím dokončuje druhou růži. Vedle vidím, že se připravují sladká zvířátka, jsou tady koláče, věnečky. Prostě sladkostí je tady okolo spousta.

autor: Michal Polášek
Spustit audio