Burkvíz a Linhartovy. Hromada kamení a výstavní místo

15. duben 2015

Mezi Krnovem a Městem Albrechtice je na kopci zvaném Oldřichov spousta kamení a zbytek studny. Kdysi tam stával strážní hrad, kterému se říkalo Lugswalde, později Albrechtice, a my ho známe jako Burkvíz.

O jeho vzniku panují dohady a možná tam stál už v 11. století. Pokud je to pravda, pak hrad plnil roli strážní tvrze přibližně 400 let. V roce 1474 byl vojsky Matyáše Korvína dobyt, vypleněn, rozbořen a všichni lidé v okolí hradu byli do posledního zmasakrováni. A podobný osud postihl i nedalekou tvrz Linhartovy.

K častým návštěvníkům těchto míst patřila i Marie Terezie, která sem jezdívala za hrabětem Sedlnickým. Když v 18. století ve válce o slezské dědictví přišla o tento nádherný kus země, měla poté paradoxně zámek Linhartovy na své slezské straně a z okna zámku se dívala na pruskou stranu.

K hradu Burkvíz se dostanete po zelené turistické značce od zámku Linhartovy. Je to přesně pět kilometrů. Stejná zelená značka vede také přímo z Města Albrechtice. Na kopci Oldřichov ale nečekejte romantické místo obklopené zbytky hradních zdí. Původní tvrz totiž připomíná pouze pár hromad kamení.

To zámek Linhartovy 23. května oslaví desáté výročí od doby, kdy se z něj po dlouhých letech rekonstrukce podařilo udělat krásné výstavní místo. Je v něm první dětská galerie v České republice, expozice dobového nábytku, zámecká obrazárna a stálá výstava šicích strojů a spousta dalších výstav a expozicí.

Zámak Linhartovy

Po celou dobu je kastelánem zámku Linhartovy učitel výtvarné výchovy v nedaleké albrechtické základní škole Jaroslav Hrubý, od kterého se dozvíte řadu zajímavostí na dané téma. Stačí si poslechnout záznam našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio