Café de chanson

7. leden 2014

Hudební básně ze života. Pořad se však nevěnoval pouze úzce vymezenému hudebnímu žánru, který se v Česku označuje jako šanson, ale i interpretům jiných žánrů, kteří tuzemskou či světovou hudební scénu výrazně obohatili.

Padesáti až pětapadesátiminutové díly jako stvořené pro nedělní předpoledne byly monotematicky zaměřené, vždy na nějakého interpreta, který se výrazně zapsal do historie české nebo světové popmusic, nebo na nějakou zásadní událost.

Posluchači tak měli možnost v téhle „písničkové kavárně“ vychutnat si třeba pořady věnované písničkářům a šansoniérům Leonardu Cohenovi, Charlesi Aznavourovi, Haně Hegerové, Patricii Kaas nebo Zaz, ale také zástupcům alternativní scény (Ta Jana z Velké ohrady, Budoár staré dámy, Tara Fuki, Cocteau Twins, Dead can Dance, Lisa Gerrard, Björk, Hector Zazou, Loreena McKennit...) nebo festivalům Pohoda a Colours of Ostrava.

Připravovala a uváděla: Monika Horsáková


Historie pořadu:
Pořad se vysílal od roku 2010 do konce roku 2013. Spolu s Monikou Horsákovou se na některých dílech pořadu podíleli také Tomáš Vzorek či Kateřina Huberová.

Odvysílané pořady (od začátku března 2013) si můžete poslechnout v iRadiu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.