Cafe piccolo z Extrovny

Cafe piccolo z Extrovny, hudební kavárny Karla Prokeše bylo malou porcí silné hudby z archivu dramaturga, hudebního novináře a známého milovníka kavárenské kultury. Pořad s vůní kávy nabízel krátké zastaveníčko v běhu všedního dne.

Autor u "kavárenského stolečku" nabízel pomyslný doušek osvěžující kávy a kousek vlídného slova v kulisách nových nahrávek i písní ze starých desek, na které bychom neměli zapomínat.

Jak už z názvu vyplývá, pořad navazoval na Extrovnu, kterou pro vás Karel Prokeš připravoval do konce roku 2010. A jak opět vyplývá z názvu, šlo o kratší pořad, než byla hodinová Extrovna. Hudební publicista tu pro své posluchače vybíral pohodovou muziku různých žánrů se zřetelnou snahou, nekrmit uši a duše návštěvníků své kavárny zbytečným hlukem.

V monotématických relacích představoval nové tváře na české a slovenské hudební scéně, objevoval našemu publiku neoposlouchané hlasy, málo známé instrumentalisty a pozoruhodné zahraniční talenty. Někdy tu však připomínal i hvězdy dávných hitparád, připíjel jubilantům, upozorňoval na aktuální a hlavně zajímavé návraty kdysi slavných tvůrců a interpretů. A občas váš hostitel také hledal a nacházel v hodně exotických krajinách.

Karel Prokeš pravidelně zval do hry i posluchače: „Své tipy, hudební přání i dotazy, o nichž si myslíte, že bych na ně uměl odpovědět, můžete posílat na adresu extrovna@ov.rozhlas.cz.“

Karel Prokeš

A co ta Extrovna? "Bývala to, v lepších, nebo chcete-li větších venkovských, zpravidla výletních hostincích, vedle výčepu a nějakého sálu, zvláštní kavárenská, společenská a jídelní místnost, někdy vybavená rádiem, kulečníkem i klavírem, pro ubytované hosty a nóbl štamgasty." Autor dodává, že by byl také rád, kdyby vám Cafe piccolo z Extrovny přinášelo něco "extra", tedy něco trochu jiného, než ostatní rozhlasové pořady.

Připravoval a uváděl: Karel Prokeš


Historie pořadu:
Nápad, nahradit původní Extrovnu kratším, monotématickým pořadem, vznikl na konci roku 2010. První díl hudební relace Cafe piccolo z Extrovny vysílal Český rozhlas Ostrava v pátek 1. července 2011. Pořad se přestal vysílat s koncem roku 2013 v souvislosti se změnami, kterými prošly všechny regionální stanice Českého rozhlasu. Čas po 11. hodině zabrala Hudební pošta.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.