Čajový pavilon u těšínské přehrady Hrabina sbírá ohlasy v zahraničí

20. červen 2023

Čajový pavilon u přehrady Hrabina na kraji Českého Těšína sbírá ohlasy v zahraničních médiích o architektuře. Postavili ho slovenští architekti z místního dřeva a vlastníma rukama. Lidé, co sem denně chodí na procházku, tady ještě nikoho s čajovou konvičkou neviděli. Milovníci čaje už se sem ale chystají, čekali na teplé letní dny.

Čajový pavilon je drobná dřevěná stavba u přehrady Hrabina. Paní Sváťa a Helena se po jejím břehu procházejí každý den. Jsme kousek od sídliště, ale je tu liduprázdno a ruch města sem nedoléhá.

Vstup je nízký tak, že se musíte sehnout. A pak už vám výhled do stran zakryjí stěny a vidíte jen vodní hladinu. Je tu klid, šálek čaje by přišel vhod. Jak na to? „S pořádnou termoskou na čaj určitě. Je to základ na přípravu čaje s sebou venku,“ radí Lukáš Ziakas z čajovny v Českém Těšíně. Sám čeká, až bude víc svítit slunce, aby se na čaj s přáteli k přehradě vypravil.

V Čajovém pavilonu na břehu těšínské přehrady Hrabina

Z čajového obřadu si vezme jen to nejdůležitější, co k němu patří, a to je klid. „Je to spíš o tom prožít ty chvíle a zastavit na chvíli ten běh toho celého světa a vychutnat si tu danou chvíli,“ dodává Ziakas.

Místo klidu – to chtěli stvořit i architekti a zároveň stavitelé pavilonu.  Z místního dřeva, vlastníma rukama za pár dní. Pohráli si s odrazem stavby ve vodní hladině a mysleli i na co nejlepší výhled. „My jsme s tím výsledkem byli velmi spokojení, nechci říkat, že překvapení, ale byli jsme velmi spokojení,“ shrnuje Andrej Oláh z bratislavského studia Grau architekti.

Dočkali se i bonusu v podobě mezinárodního ohlasu. O čajovém pavilonu v Těšíně napsali na několika světových serverech o architektuře. „Ono to už potom chytilo takový samospád. Ty další portály si to už potom přebírají a samozřejmě jsme velmi rádi,“ dodává architekt.

A s letními dny si výhled, klid a třeba i dobrý čaj může u přehrady Hrabina užít každý.

Spustit audio