Ceny Jantar ovládl David Stypka. Bodovali také Permoník, Vladivojna, Vondráček, Viktora a další

15. duben 2018

Tři výroční Ceny Jantar si z dnešního slavnostního vyhlášení v Ostravě odnesl frýdecko-místecký muzikant David Stypka. Interpretkou roku v populární hudbě se stala zpěvačka Vladivojna La Chia, za literaturu byl in memoriam oceněn básník Jaroslav Žila.

Tři výroční Ceny Jantar, které se letos poprvé udělovaly umělcům spojeným s Moravskoslezským krajem, si z dnešního slavnostního vyhlášení v Ostravě odnesl frýdecko-místecký písničkář David Stypka. V části věnované populární hudbě zvítězil v kategoriích Interpret roku, Píseň roku (se skladbou Dobré ráno, milá, kterou zpívá s Ewou Farnou) a spolu s kapelou Bandjeez i v kategorii Kapela roku. Interpretkou roku v populární hudbě se stala zpěvačka Vladivojna La Chia.

„My jsme to samozřejmě vůbec nečekali a nejsme na to nijak připraveni. Jen bych chtěl říct, že jsme hodně rádi, že jsme získali toto... tento cancourek, takto jantar,“ pobavil obecenstvo při přebírání jednoho ze získaných ocenění David Stypka.

V oboru artificiální hudba získal cenu pro Hudební těleso roku karvinský pěvecký sbor Permoník a Sólistou roku se stal klavírista Lukáš Vondráček. Výtvarným umělcem roku byla vyhlášena malířka Hana Puchová, která převzala cenu za loňskou výstavu Pevné vazby v ostravském Domě umění. Za literaturu byl in memoriam oceněn básník Jaroslav Žila.

V polovině dubna budou v Ostravě vyhlášeni první laureáti nové Ceny Jantar

Cena Jantar

V Ostravě vznikla nová výroční kulturní cena Jantar. Organizátorem je deník Ostravan.cz. Ceny za mimořádný přínos udělí v 16 kategoriích v oborech divadlo, klasická i populární hudba, výtvarné umění a literatura. Umělce mohl navrhnout kdokoliv. O nominacích rozhodli porotci. Laureáty pořadatelé vyhlásí na galavečeru 15. dubna.

Nejvíce, osm cen se udělovalo divadelním umělcům. V kategorii činohry byli oceněni Pavla Dostálová z Komorní scény Aréna a David Viktora z Národního divadla moravskoslezského. Za výkony v opeře získali ceny Barbora Řeřichová a Svatopluk Sem, za muzikál Lukáš Adam a Martina Šnytová a za balet Barbora Šulcová a Rei Masatomi.

O vítězích rozhodovali členové osmi odborných porot v tajném hlasování. „Už teď máme jasnou představu o tom, jak Ceny Jantar ještě zlepšit. Umím si představit rozšíření kategorií i zvýšení počtu porotců. Nápadů, kam by se měly Ceny Jantar ubírat, je spousta,“ uvedl autor konceptu krajských kulturních Cen Jantar Aleš Honus z portálu Ostravan.cz

Náměstek moravskoslezského hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo (KDU-ČSL) uvedl, že je velmi hrdý na výjimečné a talentované osobnosti z Moravskoslezského kraje, které se dokázaly prosadit nejen za hranicemi regionu, ale i České republiky. „Průběh celého večera byl, z mého pohledu, fascinující. Věřím, že se Ceny Jantar stanou tradičním kulturním svátkem jak pro umělce, tak pro místní obyvatele,“ uvedl Curylo.

autor: tif | zdroj: ČTK

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka