Českou verzi Pony Expressu najdete v Suchdole nad Odrou

2. únor 2015

Když se řekne americký Pony Express, milovníkům divokého západu se určitě vybaví tryskem pádící muži na koních, kteří vezou poštu do vzdálených končin. U nás však máme neméně slavnou obdobu této koňské pošty. Jezdí se od poloviny osmdesátých let minulého století a dokonce má své muzeum, a to v Suchdole nad Odrou.

Vypadalo to jako romantický nápad dvou mužů milujících koně a Divoký západ. Když v polovině osmdesátých let minulého století uspořádali první jízdu Pony Expressu u nás, nikdo netušil, že letos nastoupí jezdci ve žlutých košilích a červeném šátku na svá stanoviště už pojednatřicáté.

Trasa této koňské pošty vedla na samotném začátku z Mníšku pod Brdy do Suchdolu nad Odrou. Letos jezdci se svými zásilkami vyrazí z Košic a po pěti dnech a nocích trysku skončí jejich štafeta až v Holandsku.

„Je to určitě dobrodružství a my, jezdci Pony Expressu, jsme na to náležitě hrdí. Nevím, jestli to jde nějak vysvětlit, ale děláme to hrozně rádi. Máme etapy po zhruba dvaceti kilometrech. Máme na to zhruba hodinu a tři čtvrtě,“ říká jezdkyně Marta Matulová.

Bohumil Kašpárek alias Hospodář

To byl člověk, který může za to, že se u nás už 31 let jezdí Pony Express. Tento člověk miloval koně, a nadchl se také pro western a vše s ním spojené. U příležitosti nedožitých 80. narozenin zřídili na jeho počest v Suchdole nad Odrou muzeum Pony Expressu.

U vzniku suchdolského Pony Expressu stál Bohumil Kašpárek alias Hospodář

„Moje první seznámení tady s prostředím bylo na country bále, kde mi podklesla kolena, protože jsem vstoupil do prostředí plného kovbojů, všichni u baru. Říkal jsem si, že to nepřežiju. No a po těch letech jsou to mí kamarádi,“ vzpomíná na počátky nejen Pony Expressu Jaroslav Tošovský z místního western klubu.

Podle něj je místní kraj westernový, spousta lidí tam má western ráda. „A proto také pro ně western klub pořádá spoustu akcí. Ať už to je country bál, westernové odpoledne pro děti, country festival či tradiční Hubertova jízda,“ dodává Tošovský.

Pokud vás westernové téma Pony Expressu zajímá, poslechněte si náš toulavý magazín Křížem krajem. Do koňských sedel se vyhoupneme v záznamu pořadu (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

Spustit audio