Český rozhlas Ostrava vystavil fotografie ze srpnové invaze v ulicích Ostravy

22. srpen 2018

V zažloutlé složce čekaly negativy fotek ze srpnové invaze 50 let na důstojnou výstavu. Díky ostravskému studiu Českého rozhlasu jsou unikátní snímky k vidění v našem vestibulu až do konce prázdnin.

Fotografie z dramatického dění v ostravských ulicích pořídil 82letý Ivan Sláma a díky vernisáži se znovu setkal i s dávným přítelem. Výstavu si tak nenechal ujít ani 81letý Josef Řehák, který s Ivanem Slámou pracoval v tehdejší NHGK.

„Slyšel jsem v rádiu, že to tady je, tak jsem přišel. Právě na něho čekám, abychom si popovídali. S Ivanem Slámou jsem se neviděl 50 roků,“ říká pan Řehák.

„My jsme to, co se stalo, přijali v huti s hlubokou nenávistí. Pražské jaro se nám líbilo. Hodně silná vzpomínka, kterou mám zachycenou na fotkách, je podepisování petice. Lidé byli neskutečně dožraní, protestovali, jak to šlo,“ vzpomíná autor vystavených snímků Ivan Sláma.

Ivan Sláma (vlevo) a Martin Popelář

Jeho fotky z té doby nikdo nezná. S nástupem normalizace totiž všechny negativy schoval u svých rodičů a dosud své snímky v této podobě nevystavoval. O tajemství ukrytém v zastaralé složce nic nevěděla ani jeho dcera Olga Doláková.

„Opravdu jsem vůbec netušila, že táta nějaké takové fotky schovává. Ten strach určitě působí tak, že člověk nechce ty ostatní vystavovat nebezpečí, a raději si to nechá jen pro sebe. Schová je a počká, až přijde čas,“ říká Doláková.

Fotografie Ivana Slámy ve vestibulu Českého rozhlasu Ostrava

„Výstavka je instalovaná v krásném prostředí, nicméně uvnitř Českého rozhlasu, takže přístupná veřejnosti bude každý všední den v 10:00 a v 15:00. Ale když někdo přijde mimo tuto dobu, tak s recepční je možné výstavu taky vidět,“ upřesňuje ředitel Českého rozhlasu Ostrava Josef Podstata.

Podle kurátora Martina Popeláře je místo výstavy symbolické. „Budovy rozhlasu jsou k takovým prezentacím dobré, protože v té době byly klíčové. Rozhlas dokázal vysílat živě a aktuálně a byl terčem co nejrychlejšího obsazení a umlčení,“ připomíná Popelář.

Ivan Sláma (*1936)

Fotografuje od 10 let. Prvním učitelem byl otec. K tvůrčí práci se dostává v 21 letech. Poprvé vystavuje v roce 1957 na Fotožánru ve Zlíně.

Řemeslnou a profesní zručnost získává v Ostravě v době vojenské služby na Hranečníku. Začíná spolupracovat s tiskem. První snímky žánrového charakteru se objeví v Nové Svobodě. Od roku 1959 do roku 1996 pracuje na Nové huti v Ostravě jako plánovač a později jako koordinátor oprav vysokých pecí a aglomerace.

V letech 1967 – 1969 studuje na lidové konzervatoři výtvarnou fotografii. Mezi přednášejícími nechybí ani Ján Šmok. V březnu 1973 zakládá spolu s Vojtěchem Bartkem, Karlem a Stanislavem Křížkem tvůrčí skupinu Pofos (Porubská fotografická skupina).

Skupina se představuje výraznou kolekcí snímků na výstavě fotografií národní soutěže tvůrčích skupin v Praze na Staroměstské radnici v listopadu 1973.

autor: ada
Spustit audio