Český Těšín hostí veletrh fiktivních firem

2. březen 2006

Český Těšín bude už po jedenácté hostitelem fiktivních firem. Na veletrhu s mezinárodní účastí dnes předvede své schopnosti více než 20 studentských kolektivů. Stovky mladých lidí si tak mohou v roli podnikatele či klienta alespoň přiblížit svět dnešního tržního hospodářství.

Obchodní akademie v Českém Těšíně je hostitelem veletrhu fiktivních firem pracujících na školách s ekonomickým zaměřením už více než deset let. Setkání je výsledkem náplně předmětu fiktivní firma, která má žákům přiblížit podnikání v reálné podobě. Studenti si vyzkouší v praxi vědomosti získané v teoretických hodinách.

"Žáci se učí zakládat firmu, vybírají si předmět podnikání, firmu registrují v Obchodním rejstříku, vedou účetnictví, daňovou, finanční evidenci. Každý žák v rámci jednoho školního roku projde všemi odděleními té firmy," vysvětluje ředitelka Obchodní akademie Kristina Bončková.

Veletrh rovněž umožní studentům jednou ročně porovnat své schopnosti s týmy jiných škol. Ty podobná zpestření výuky vítají. A jak potvrzuje Kristina Bončková za pořadatele, přihlášených škol každoročně přibývá. "Účastní se ho fiktivní firmy obchodních akademií krajů Moravskoslezského, Zlínského, Olomouckého. Hosty na našem veletrhu jsou firmy z Polska a Slovenska."

Všichni se musí prezentovat katalogem, nabídkou služeb a ústní obhajobou svého ročního snažení. Součástí veletrhu je i seminář pro pedagogy. Veletrh je přístupný veřejnosti od 9:00 do 15:00 hodin.

autor: Marcela Hladká
Spustit audio