Český Těšín si připomněl sto let od svého vzniku

29. červenec 2020 09:23

Sté výročí si připomnělo město Český Těšín. Vzniklo rozdělením původního Těšína po první světové válce a vybudovalo se prakticky na jeho předměstí. U kavárny Avion byl tenkrát umístěn orientační hraniční sloup. A jeho repliku město slavnostně odhalilo před muzejní budovou jako pomník tohoto výročí.

„Je to sloup vysoký zhruba tři metry, je to otočená československá vlajka s malým státním symbolem uprostřed. Tato replika je betonový odlitek, natřený bílou, modrou a červenou barvou,“ popisuje historik Radim Jež nový pomník před výstavní budovou na Hlavní třídě.

„Původně to byly ocelové monolity, které se osazovaly na základě rozhodnutí vlády od roku 1925 po celé hranici tehdejšího Československa. A toto je replika toho, který se nacházel u kavárny Avion a byl v roce 1938 násilně stržen,“ dodává Jež.

Přestože je sto let pro město Český Těšín významným výročím, radnice musela některé oslavy zrušit nebo přesunout kvůli pandemii koronaviru. V červnu se tak například nekonal svátek Tří bratří.

„Museli jsme také posunout Dobový jarmark, čili akci, která by připomínala atmosféru první republiky. Je přeložena na 12. září a budeme se snažit, aby většina těch aktivit proběhla právě v září, pokud se nic stěžejního nestane,“ vysvětluje českotěšínský místostarosta Vít Slováček (KDU-ČSL).

Mezi podzimní akce patří například i koncert Pod těšínským nebem, který bude poděkováním všem, kteří během pandemie pomáhali.

Spustit audio