Cestovatelé se chystají na Kangaroo Island

7. prosinec 2007

Hranici čtyř a půl tisíc kilometrů mají úspěšně za sebou severomoravští cyklocestovatelé Renáta Lorišová a Martin Stiller. Oba zdárně opustili čtvrté největší město kontinentu Adelaide a míří dál na jih. Dnes by měli dorazit na Kangaroo Island.

Jak už název napovídá, o klokany zřejmě nebude na ostrově nouze. Martin Stiller se na toto místo těší. "Kangaroo Island je ostrov, který je v podstatě odříznutý od Austrálie. Je úplně jiný, není ještě nějak pořádně zasažený průmyslem či civilizací. Je tam spousta volně žijících živočichů, jsou tam koaly, ptakopyskové, ježury, vzácné druhy klokanů. Takže na to se těšíme, protože té fauny je tam prý k vidění strašně moc," říká Martin.

Ještě se ale vraťme k Adelaide. Čtvrté největší město kontinentu není ani přes svůj počet jednoho milionu obyvatel klasickou metropolí s výškovými budovami. "Centrum je maličké a vůbec se v něm nebydlí. A pak jsou to k centru přilepené aglomerace s domečky a parčíky. Ani to jako pořádné město nevypadá, protože v centru je pár velkých kancelářských domů a tím to končí," upřesňuje cestovatel.

Martin s Renátou ale v posledních dnech zažili i jedno nečekané setkání. "Poprvé jsme viděli takzvanou goanu, což je obrovský ještěr přes metr a půl dlouhý. Má mohutné nohy a trošku připomíná takového malého krokodýla," popisuje Martin Stiller.

Oba cyklocestovatelé mají za sebou i jednu netradiční kulinářskou zkušenost. O tom si už ale poslechněte v přiloženém audiosouboru.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.