Cestovní pátrání

2. červenec 2004

Jedna z našich cestovních kanceláří, která se specializuje na pobyty v Řecku, ohlásila začátkem týdne úpadek. V rozbíhající se letní sezóně jde už o druhý případ tohoto druhu. Proto se nabízí otázka: mají vůbec klienti nějaký klíč na výběr správné cestovní kanceláře? Určité náznaky solidnosti existují. Stoprocentní záruka ale nikoli.

V loňském roce u nás zkrachovalo pět cestovních kanceláří, letos už dvě. Ale není krach jako krach. Pokud je cestovní kancelář pojištěna proti úpadku, pak se klient o své peníze bát nemusí. Problém je v tom, jak si ověřit, že vybraná kancelář ono nanejvýš žádoucí pojištění skutečně má.

Jedna možnost je vyžádat si kopii dotyčného certifikátu přímo v cestovní kanceláři. Žádný problém, její pracovníci vám ho většinou velmi ochotně předloží. Vy si ho přečtete a jste relativně v klidu. Pak ale začnete nenápadně pochybovat. Když bude cestovní kancelář opravdu chtít, může přece takový kus papíru bez problému zfalšovat a vy o tom nebudete mít ani potuchy.

Takže to zkusíte jinak. Začnete brouzdat po internetu. Právě na něm by měly být seznamy skutečně pojištěných kanceláří. Narazíte ale na další zádrhel. Že je takových seznamů více, to by až tak nevadilo. Mrzuté je spíš to, že se liší. Jedna internetová stránka "vaši" kancelář mezi pojištěné zařadila, další už nikoli. Seznamy na stránkách jednotlivých pojišťoven, Ministerstva pro místní rozvoj nebo na souhrnných stránkách cestovních kanceláří prostě nejsou stejné.

Zbývá už jen jediná kloudná možnost. Proklepnout si příslušnou cestovku přímo u pojišťovny, u které má mít protiúpadkovou smlouvu. Jestliže vám pojišťovna potvrdí, že "vaše" cestovka skutečně pojištěna je, pak máte skoro vyhráno. Úmyslně říkám skoro. Na začátku zmíněná cestovní kancelář totiž mezi pojištěné patřila. Přesto zkrachovala. Příslušná pojišťovna už řeší návrat více než šedesáti klientů cestovky z Řecka. Ti mají o nežádoucí zkušenost více. S pojištěnou kanceláří ještě takové potíže ujdou, teprve s nepojištěnou je to ta opravdová zkouška nervů.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.