Cestu na Kangaroo Island zkomplikovaly požáry

11. prosinec 2007

Moravskoslezští cyklocestovatelé Renáta Lorišová a Martin Stiller dorazili při svém putování na kolech po Austrálii na první ostrov. Trajektem se přeplavili na Kangaroo Island, který je zároveň vyhlášenou oblastí, ve které se nachází nejen ta nejexotičtější, ale také i nejohroženější zvířata kontinentu.

Lidé míní, ale příroda mění. Tak by se dalo popsat aktuální dění u našich cyklocestovatelů v Austrálii. Martin s Renátou se těšili, že na ostrově, na kterém se nachází i ta nejvzácnější zvířata, uvidí například ptakopyska. Ale ouha, všechno je úplně jinak.

"Začalo to zpožděním, kdy jsme půl dne museli čekat na trajekt. V osm ráno, kdy jsme měli jet, trajekt během chvíle zrušili. Byli jsme na místě už od večera a čekali jsme až do odpoledne. A přesun trajektem trvá taky několik hodin. Na lodi jsme se navíc dozvěděli nepříjemnou zprávu, že Kangaroo Island je kvůli rozsáhlým požárům z osmdesáti procent zavřený," popisuje Martin Stiller.

Z prohlídky vzácného kousku přírody nakonec nebylo vůbec nic. Na ostrově jsou téměř všude policejní zátarasy a všechno zajímavé je lidem nepřístupné. "Je to smutné. Než jsme se sem dostali, tak nás to stálo dva dny. Taky finanční ztráta, protože ty lístky nás přišly v přepočtu na asi dva tisíce korun. A úplně zbytečně," dodává cestovatel.

Martin s Renátou se nyní nacházejí v hlavním městě ostrova. I přes nepříznivou situaci se ještě jeden den zdrží. "Pojedeme na tu jedinou část, na takový malý poloostrov, který je otevřený. Je to vlastně druhý přístav, kterým se dá vrátit zpátky na kontinent. Jsou tam nějaké kopečky s kouskem přírody, snad aspoň nějaké drobnosti uvidíme," doufá Martin.

Rozsáhlé požáry u protinožců nevznikly lidskou vinou, jako například nedávno v Kalifornii. Za vše mohou obrovská vedra. V Austrálii začíná léto. Jen pro dokreslení situace - kouř z požárů na Kangaroo Island je vidět až ze vzdálenosti 150 kilometrů.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.