Cestující musí počítat s výlukou na železniční trati mezi Hradcem Králové a Týništěm nad Orlicí

10. leden 2022 08:39

Dnes začíná výluka na železniční trati mezi Hradcem Králové a Týništěm nad Orlicí a cestující musí počítat s komplikacemi. Bližší informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Jak dlouho výluka potrvá?

Čtěte také

Výluka je rozdělena na takové dva bloky. První etapa začíná v pondělí 10. ledna a potrvá do pátku 14. ledna. Následně se od 24. ledna do středy 26. ledna uskuteční etapa druhá. Zároveň se výluka týká pouze vlaků, které na této trati jezdí mezi 8. až 14. hodinou.

Výluka může mít vliv na návazné spoje, protože podle informací z Českých drah v železničních stanicích Hradec Králové hlavní nádraží a Týniště nad Orlicí nebude vždy zajištěn přestup na navazující a přípojné spoje.

Čtěte také

Pro cestující je v době výluky zajištěna náhradní autobusová doprava, jak konkrétně autobusy jezdí?

Jsou zajištěny celkem 3 autobusové linky. Všechny budou jezdit v úseku Hradec Králové hlavní nádraží - Týniště nad Orlicí podle výlukového jízdního řádu.

Linka R jezdí mezi Hradcem a Týništěm bez zastavení. Naopak linka Z zastavuje ve všech zastávkách výlukového jízdního řádu a poslední linka P staví pouze v Třebechovicích pod Orebem a v Hradci Králové na Slezském Předměstí.

Čtěte také

Co je důvodem této výluky?

Podle informací ze Správy železnic je hlavním důvodem odstraňování vegetace v blízkosti trati. Protože například v případě, že by spadl strom, tak by nejen mohlo dojít k narušení průjezdnosti trati, ale také by to mohlo ohrozit bezpečnost provozu.

Výluka se ale také využije pro pravidelnou údržbu trakčního vedení.

Spustit audio

Související