Chanovice vycházejí vstříc novým obyvatelům

9. leden 2007

Dalších 50 parcel na stavbu rodinných domků budou od podzimu nabízet Chanovice na Klatovsku. Obec, které se deset let daří držet zhruba 720 stálých obyvatel, chce takto přilákat další. Reaguje zejména na rozvoj místní dřevařské továrny Haas Fertigbau, největšího zaměstnavatele na Klatovsku, který chce do roka přijmout k současným 550 lidem zhruba 200 dělníků.

Starosta obce se šesti přidruženými vesnicemi Petr Klásek uvedl, že jde o tříhektarovou plochu. Všechny pozemky obec vykoupila a pracuje na územním rozhodnutí. Radnice chce, aby si lidé mohli v ceně do 800.000 korun pořídit byt 2+1. Nových 50 parcel je na jihovýchodní a jihozápadní straně ve směru na Horažďovice. Polovinu z nich radnice na jaře zasíťuje za čtyři miliony korun. Tržní hodnota parcely 600 až 1100 metrů čtverečních pak bude kolem 250.000 Kč.

Domek

"Nabízíme je lidem, kteří chtějí trvale žít v oblasti," uvedl starosta. Kvůli zamezení spekulacím zavedla radnice kauci 30.000 korun, kterou stavebník získá zpět poté, co postaví dům a začne v něm bydlet. Poté získá pozemek do majetku. Další podmínkou je zahájení stavby nejdéle do jednoho roku. Radnice uzavírá dvě smlouvy - nájemní a o smlouvě budoucí.

Chanovice už před třemi lety nabídly zdarma prvních 20 parcel na jihu, kde obec navíc postavila dům s 12 byty. Všechny jsou obsazeny. Na 14 parcelách už se staví a na zbylých se začíná.

Radnice podporuje plošně rozvoj všech sedmi vsí, z nichž některé, jako Černice, byly za minulého režimu určeny k zániku. "Byla tam stavební uzávěra a nesměla se tam postavit žádná nová bytová jednotka," vysvětlil Klásek. Do pěti okolních vesnic kromě Černic zavedla obec plyn a vodu. Ten, kdo vybuduje nový dům, dostane od obce 30.000 korun. Po 20.000 Kč obdrží ti, kdo si pořídí ekologické topení nebo odpad.

Bytová výstavba

Stavět chce také podnik Haas. Připravuje projekt a v obci má ještě letos vybudovat ubytovnu a třípodlažní dřevěný dům.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio