Charlotta Garrigue Masaryková pocházela z Brooklynu, naučila se výborně česky. Porodila pět dětí

9. červenec 2024

Manželka prvního československého prezidenta Charlotta se narodila roku 1850 v newyorském Brooklynu do rodiny s francouzskými kořeny.

Od dětství hrála na klavír a tento obor se také vydala studovat do Lipska. Právě tam se roku 1877 seznámila se studentem Tomášem Masarykem. Jejich společný zájem o filozofii brzy přerostl v lásku, která však měla poněkud netradiční podobu. Tomáš svou vyvolenou požádal o ruku písemně, dopisem.

Po svatbě v New Yorku se vrátili do Evropy a usadili se v Praze, kde se jim postupně narodilo pět dětí. Charlotta se s českým prostředím rychle sžila a mluvila výborně česky. Jen občas udělala malou chybu. K obědu třeba nepodávala čočku, ale čočky. Manžel Charlottu velmi miloval. Proto do svého jména přidal její příjmení Garrigue.

Po vypuknutí první světové války s Masarykovým odchodem do exilu souhlasila, ale nesla ho těžce. Postihly ji silné deprese, a když se její muž v roce 1918 vrátil do Prahy jako prezident, našel ji v sanatoriu pro duševně choré. Zemřela o pět let později na lánském zámku.

Alice a Jan Masarykovi se svou matkou Charlottou
autor: Jan Herget
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.