Chodby českotěšínského domova pro seniory ozdobily malby místní výtvarnice

9. červenec 2023 12:42

Chodby domova seniorů v Českém Těšíně zdobí zbrusu nové malby se v komiksovém a pop-art stylu. Namalovala je místní malířka Klaudie Švrčková. O tři generace starší obyvatelé domova seniorů jsou s novým vzhledem chodeb spokojení. A těší se, až jim malířka vyzdobí i ty zdi, které zatím zůstaly nepomalované.

„Jdu po chodbě a ta úplně září. Na mě to udělalo silný dojem, prostě úžasné,“ raduje se Halina Krainová z nové výzdoby chodby k jejímu pokoji. Proměnila se za poslední týden pod rukama malířky Klaudie Švrčkové. „Velmi příjemné překvapení, no. Koukali jsme jí na ručičky, protože to není dané každému,“ říká obyvatelka domova Anna Tacínová. S ostatními pozorovala, jak na chodbě přibývají výjevy z celého světa v komiksovém stylu. A o patro níž zase slavné osobnosti ve stylu pop-art.

Malba v českotěšínském domově pro seniory

„Tajně to sledovali, ale nijak nezasahovali. Až pak jsem slyšela, že když jsem odešla, tak se vrhli na chodbu a dívali se, co tam je,“ usmívá se malířka Klaudie Švrčková.

Zástupkyně ředitelky Jarmila Ďurčeková si pochvaluje, jak to místní seniory vytrhlo z každodenního stereotypu. „Zapomenutí na svoje starosti, bolístky. Je to pro ně rozptýlení,“ říká.

Klaudie Švrčková už je v Českém Těšíně známá. Kromě výstav obrazů vymalovala ve městě taky hojně využívaný podchod. Od seniorek a seniorů slyšela jen samou chválu. „Mi přišlo, že oni obdivují, jak já tady maluju, ale já jsem obdivovala, jak se tady všichni o sebe dokážou starat. Doufám, že mi tady drží místo,“ směje se umělkyně.

Malba v českotěšínském domově pro seniory

V těšínském domově zatím vymalovala dvě ze tří pater. To je teď podle Jarmily Ďurčekové hlavní téma diskuzí. „Co bude na té trojce a my nemáme srdce jim říct, že tam možná nebude nic. Uvidíme, jestli si Klaudie najde čas,“ říká Ďurčeková.

„Ještě vymýšlíme, co by tam mohlo být,“ naznačuje malířka, že třetí patro nakonec bude a že se do domova seniorů s barvami a štětci zase vrátí.

Spustit audio