Chodský spisovatel, sběratel a učitel Jan František Hruška a Plzeň

7. říjen 2024

Jan František Hruška (1865 – 1937) je jednou z velkých osobností Chodska. Na Chodsku se narodil, svůj rodný kraj miloval a jemu také zasvětil své dílo. Jméno Jana Františka Hrušky je ale pevně spojené také s Plzní!

Jan František Hruška se narodil v Peci pod Čerchovem. Po obecné škole, kterou vychodil v Trhanově, vystudoval gymnázium v Domažlicích. Následně studoval filologii na Filozofické v Praze a po studiích pracoval jako středoškolský profesor češtiny a latiny na různých místech. V roce 1899 dostal profesorské místo na gymnáziu v Plzni, kde se usadil.

Ve svém díle se Jan František Hruška věnoval hlavně chodské dialektologii (v roce 1907 vydal dokonce Dialektologický slovník chodský), vydal ale i řadu pohádek a příběhů z Chodska. V roce 1882 doprovázel po Chodsku Aloise Jiráska, který sbíral podklady pro své Psohlavce.

Jan František Hruška v Plzni

Ve sbírkách Národopisného muzeu Plzeňska se z Hruškova působení v Plzni dochovalo několik jeho fotografií (včetně posmrtné) a různých dokumentů – např. pozvánka na Hruškovu promoci na čestného doktora filosofie, která proběhla na plzeňské radnici nebo pozvánka na Oslavný večer u příležitosti Hruškových 60. narozenin, který se uskutečnil 5. června 1925 v Měšťanské Besedě v Plzni.

Právě v Plzni Jan František Hruška také svoji životní pouť završil, zemřel 17. října 1937 ve svém bytě. Po smutečním obřadu v Plzni si tehdy pro zesnulého Hrušku přijeli Chodové v krojích a  obřadně ho doprovodili na trhanovský hřbitov. Na jeho hrobě v Trhanově je podle jeho přání nápis, který vyjadřuje jeho celoživotní pokoru: Dělník boží.  V Peci pod Čerchovem mu byla v roce 1937 na jeho rodném domku odhalena pamětní deska.

autoři: Michaela Vondráčková , Jana Slámová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.