Člověk v tísni odmítl peníze z Nohavicova koncertu v Ostravě

10. březen 2022

Humanitární organizace Člověk v tísni odmítla peníze z výtěžku plánovaného ostravského koncertu písničkáře Jaromíra Nohavici. S hudebníkem, který přijal medaili od ruského prezidenta Vladimíra Putina, nechce být organizace spojována. Uvedla to na twitteru. Výtěžek koncertu ohlášeného na 25. března měl jít na konto, které Člověk v tísni zřídil na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou.

Člověk v tísni uvedl, že o koncertu se dozvěděl z médií. „O této iniciativě jsme předem nevěděli, ale i kdyby nám pořadatelé dali vědět dříve, odmítli bychom ji. Před chvílí jsme tak po dohodě s nimi učinili,“ oznámila organizace dnes večer. „Myslíme si, že je těžko obhajitelné, aby písničkáři přijímali medaile od autoritářů, kteří nechávají zavírat a zabíjet oponenty a rozpoutávají války, aby pak posílali jejich obětem peníze. S něčím takovým nechceme spojovat dobré jméno Člověka v tísni,“ dodala.

Čtěte také

Nohavicův benefiční koncert je plánovaný v Kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě. Na předání výtěžku koncertu na konto SOS Ukrajina Člověka v tísni se s Nohavicou dohodlo vedení kulturního domu.

Ruský prezident Nohavicovi v roce 2018 udělil Puškinovu medaili určenou ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění. Hudebník si ji od něj osobně převzal v Kremlu. Krátce po ruském vpádu na Ukrajinu řekl, že si ocenění ponechá, protože ho dostal „za písně a ne za válčení“. Proti válce se ale Nohavica postavil. Prostřednictvím internetu odvysílal 2. března ze svého bytu živě koncert Vlaštovko, leť. Odsoudil při něm válku na Ukrajině, zpíval ukrajinsky i rusky a řekl také, že nesouhlasí s Putinem a že válka je mu proti srsti.

Zrušeny už byly všechny Nohavicovy jarní koncerty v Polsku. Nohavica uvedl, že jde o rozhodnutí polských spoluorganizátorů či pronajímatelů prostor. Jako první před časem vypovědělo smlouvu o pronájmu sálu polské město Katovice. Stejný krok ve středu ohlásila olomoucká Univerzita Palackého. Rozhodla se nepronajmout agentuře Sportovní halu UP na Nohavicův koncert plánovaný na 12. května. Důvodem jsou kontroverzní postoje písničkáře, řekl ČTK mluvčí univerzity Egon Havrlant.

zdroj: ČTK
Spustit audio