Co je to Taglit, kde na světě přibývá antisemitismu a jak světoví umělci rozumí Franzi Kafkovi

25. únor 2024

Už jste byli na Taglitu? Na celém světě přibývá antisemitských útoků. A jak vidí Franze Kafku současní výtvarníci?

 Jak „objevit“ Izrael

„Tato cesta vám změní život. Je zcela zdarma, nic neočekáváme nazpět. A především je osobní, vždyť takové jsou vždy ty nejlepší dárky.“

To jsou slova, která uvádějí nabídku největší vzdělávací turistické organizace za světě – Taglitu. Jedná se o „cestovku“, která mladým lidem s židovskými kořeny nabízí poznat Izrael, nové přátele a židovskou kulturu. Momentálně jsou v nabídce dva termíny v březnu. Podrobnosti o programu Birthright Israel nám prozradí manažer programů pro děti a mládež při Federaci židovských obcí v České republice Benjamin Hess.

„Taglit znamená ,objev’. Protože většina účastníků letí do Izraele poprvé a mnozí při tom objevují svoji židovskou identitu,“ vysvětluje Hess. „Cílem je umožnit mladým dospělým s alespoň jedním židovským prarodičem navštívit Izrael nebo procestovat Izrael a skrz to posílit svou židovskou identitu a vztah k Izraeli,“ dodává Hess.

V nabídce jsou nyní termíny v březnu. Izrael je ve válce v Gaze. Půjde tedy o běžnou cestu? Jaký je v Česku o Taglit zájem? A jak čeští účastníci Taglit hodnotí? Dá se nějak zobecnit, v čem vidí jeho největší přínos? Poslechněte si celý rozhovor s Benjaminem Hessem.

Po masakru Izraelců Hamásem prudce vzrostl antisemitismus

Přestože oběťmi brutálního masakru teroristického hnutí Hamás 7. října loňského roku byli Izraelci, na světě výrazně přibylo antisemitských činů. O jak velký nárůst se jedná a jaká je situace v jednotlivých zemích, zjišťovala americká organizace Hnutí pro boj proti antisemitismu. Informace o jejím průzkumu přináší Gita Zbavitelová.

„Antisemitismus loni ve světě zesílil o více než 58 procent oproti roku 2022. Uvádí to nejnovější zpráva Hnutí pro boj proti antisemitismu. Od brutálního masakru Izraelců teroristickým Hamásem 7. října došlo do konce měsíce k více než 1300 antisemitských incidentů na celém světě, více než za předchozí tři měsíce dohromady. Šlo především o nenávistnou rétoriku, fyzické útoky a vandalismus,“ vypočítává Zbavitelová a dodává:

„Ve Spojených státech stoupl po 7. říjnu počet incidentů o 360 procent a jen od začátku října do začátku ledna jich bylo přes 3200.“

„Ve Francii byl vloni počet incidentů třikrát vyšší než v roce 2022. Fyzické a slovní útoky, vandalizaci a poškozování majetku i židovských objektů, či dokonce výhrůžky smrtí však Židé zažili nejen v Evropě a Spojených státech, ale i v Jižní Americe, Austrálii, Turecku, Číně nebo v Tunisku, kde výtržníci vypálili historicky cennou synagogu El-Hammá. Dnešní Židé v mladém a středním věku zažívají takovou nenávist poprvé v životě,“ uzavírá Zbavitelová.

Jaká je situace na amerických univerzitách? A jak vypadá situace ve velkých amerických městech? Poslechněte si celý příspěvek Gity Zbavitelové.

KAFKAesque v DOXu

Každý má svého Kafku. Tak by mohl znít podtitul výstavy KAFKAesque, kterou můžete navštívit v pražském Centru současného umění DOX. Představuje práce 30 umělců z celého světa, které inspirovalo dílo Franze Kafky. A ukazuje, že přestože od spisovatelovy smrti letos uplyne už 100 let, jeho odkazy na existenciální strachy a osobní úzkosti jsou i dnes velmi relevantní. A že každý umělec je reflektuje po svém. Terezie Jirásková natáčela v DOXu s kurátorem výstavy Otto M. Urbanem.

„Nám nešlo o to Kafku ilustrovat. Chtěli jsme Kafku reflektovat jak autora, jehož dílo má i po 100 letech od jeho úmrtí současným čtenářům co říct. Současným umělcům poskytuje inspiraci, která není v té primární ilustrativní rovině, ale spíš reflexe určitých fazet, plošin, názorů, které se u Kafky objevují. Pracovali jsme s podtitulem výstavy, že každý má svého Kafku. Proto ta díla, která vystavujeme, jsou někdy dost odlišná. Každý z těch autorů byl osloven s tím, aby jako součást popisky napsal stručný text, ve kterém to své pojetí Kafky nebo kafkovského představí divákům,“ vysvětluje Urban.

Jaké dílo Urban speciálně vyzdvihuje? A najdete na výstavě v DOXu dílo, které přímo reflektuje Kafkovo židovství?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.