Čokopudinkový dort s ovocem

Apetýt přináší recept na slavnostní překvapení, ovčem v odlehčené, dalo by se říct až letní podobě. Příprava není složitá, využijete při ní sezónní ovoce na dozdobení dortu. Je bezlepkový, takže si na něm mohou pochutnat i ti, kteří musí klasickou mouku ve svém jídelníčku vynechávat.

Budete potřebovat:

na korpus:

  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 25 g přírodního třtinového cukru (nebo jiného, podle zvyku)
  • 30 g rýžové mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 5 g kakaa (nejlépe nepraženého)

na krém:

  • 0,5 litru vanilkového sojového mléka (nebo jiného podle zvyku)
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vanilkový cukr
  • 40 g třtinového cukru

A ještě čerstvé ovoce podle sezony a chuti.

Postup:

  1. Nejprve se vrhneme na korpus. Bílky s cukrem vyšleháme do sněhu. Do něj opatrně vmícháme žloutky a pak přidáme mouku, prášek do pečiva a kakao.
  2. Dobře promícháme a vlijeme do formy (ideální průměr je 16 cm), vyložené pečicím papírem.
  3. Dáme do trouby předehřáté na 160 stupňů, pečeme 20 minut a pak necháme vychladnout.
  4. Potom si připravíme krém. V hrnci přivedeme k varu mléko, přidáme pudink a oba cukry.
  5. Za stálého míchání povaříme 2 minuty. Stáhneme z plotny a za občasného promíchání (aby se nám nevytvořil škraloup), necháme vychladnout.
  6. Cukrářský sáček naplníme pudinkem a ozdobíme korpus. Podle chuti a vlastní fantazie nakonec naaranžujeme sezónní ovoce.

Související

  • Čokoládový fondán

    Čtvrteční recept Apetýtu vám nadiktuje šéfkuchař Petr Svoreň, který je expert na umělecky servírované pochoutky. Ta dnešní bude plná čokolády, navíc to není nic složitého.

  • Banánová lízátka

    Dnes jednoduše, zdravě a nasladko. Pokud vás čeká dětská oslava, máme pro vás specialitu, která není složitá na přípravu.

  • Mrkváče

    V pondělních Babských radách jsme ve vysílání podrobně probírali mrkev, její zdravotní benefity jsou rozsáhlé.