Čtyřletá rekonstrukce Studia 1 je u konce. Vzniklo nové předsálí, šatna a bar

26. srpen 2020

Nové šatny, bar, ale především moderní technické zázemí. To je výsledek rozsáhlé opravy legendárního Studia 1 Českého rozhlasu Ostrava. Vzniklo koncem třicátých let a od té doby se tam doslova psala historie. Své první nahrávky tam například pořídil i písničkář Karel Kryl. Teď se studio opět otevírá veřejnosti.

Jazzový koncert slavnostně otevřel po čtyřletých opravách legendární Studio 1 Českého rozhlasu Ostrava. Jde o místo, které se proslavilo zejména během 60. let, kdy se zde střídaly špičky české, ale i světové hudební scény.

„Ne nadarmo se tomuto studiu říká ostravské Abbey Road,“ říká ředitel Českého rozhlasu Ostrava Josef Podstata. Podle něj už byla oprava studia opravdu nutná. „Střecha studia byla provizorně opravena v roce 1946 a to provizorium trvalo 70 let. Vzduchotechnika byla instalovaná v roce 1936 a od té doby se na ni pořádně nešáhlo,“ dodává.

Teď je součástí studia i nové předsálí, šatny nebo třeba i nová režie, která mu pomáhá splňovat všechny současné digitální normy. „Režie je prostornější, větší, modernější, má lepší akustiku. Má velkou výhodu, že je vedle studia, nemusíme běhat do druhého patra jako dříve,“ vysvětluje technik Vojtěch Dluhý.

„Samozřejmě obecně nejen pro Ostravu, ale pro celou republiku, protože takových studií není moc. A jsme rádi, že se nám podařilo S1 dostat do stavu, kdy bude chloubou rozhlasu jako takového,“ oceňuje novou podobu Studia 1 i generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Na nové studio se můžou lidé přijít podívat třeba už 9. září, kdy tam Český rozhlas pořádá jeden ze svých tradičních koncertů. Ve folklorním cyklu Zpěvem k srdci se představí VUS Ondráš.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio