Cyklisty čekají na cestě extrémní podmínky

2. říjen 2007

Nově sledujeme na Českém rozhlasu Ostrava osud cyklistické dvojice z Moravskoslezského kraje Martina Stillera a jeho partnerky Renáty Lorišové, kteří se rozhodli procestovat Austrálii od západu na východ. Pravidelně se vždy v úterý a pátek s nimi spojíme, abychom věděli co se děje na trase, která měří 6000 tisíc kilometrů, nejen nového, ale hlavně zajímavého.

Dvojice odstartovala v pátek ráno z Perthu a vydala se do oblasti Pinnacles Desert, která je zároveň národním přírodním parkem. Toto místo je považováno za turistickou atrakci číslo jedna západní Austrálie. Jak to tam vypadalo, se dozvíte přímo telefonicky v pátek.

Martin Stiller i Renáta Lorišová nejsou žádnými cyklocestovatelskými nováčky. Mají toho za sebou opravdu hodně. Jezdili křížem krážem Pyrenejemi, jezdili v Alpách, kde se dostali do nadmořských výšek až nad 3000 metrů. Byli také v nížinatých oblastech Rakouska, Slovenska, Maďarska a procestovali také Litvu.

"Z těch dlouhých cest asi nejvíce vzpomínám na cestu z roku 2001, kdy jsme se vydali přes deset evropských států a skončili jsme až v Africe. To byla dvouměsíční cesta téměř 6000 kilometrů dlouhá, takže si myslím, že z hlediska vzdálenosti se to dá s Austrálií určitě srovnávat," řekl nám Martin Stiller.

Jejich australská cesta bude trvat tři až čtyři měsíce a to s sebou přináší zaručeně i určité oběti. A v některých případech rozhodně ne malé. "Cestě jsem obětovala práci. Bylo to hodně těžké rozhodnutí. Pracovala jsem v malé firmě, kde nejsou podmínky na to, aby mě někdo na tu dobu zastoupil. Rozhodování to bylo těžké a dlouhé, ale doufám, že toho nebudu litovat," řekla nám Renáta Lorišová.

Austrálie není jen koala nebo ptakopysk, ale v cyklistickém slovníku to znamená i specifické podmínky. "My sice startujeme na jaře, ale nestihneme to na jaře celé přejet, takže se budeme v Austrálii pohybovat i v létě, kdy se dá přes den určitě počítat ve stínu i se 40 °C, na sluníčku klidně i přes padesát. V noci zase naopak extrémní chladno, hlavně v pouštních oblastech, kde může být i kolem nuly," dodává Stiller.

A teplotní extrémy to není jediná věc, které se člověk musí obávat, upozorňuje dále Martin Stiller. "Dá se očekávat velké množství úseků bez civilizace, bez možnosti nakoupit si jídlo, čerstvé ovoce, sehnat vodu a tak dále. Na to všechno se musíme připravit. Nejtěžší na tom asi bude skutečnost, že tam nebude dovolání okamžité pomoci."

A to ještě mužnější část cyklocestovatelského páru nedodala, že zhruba na polovině trasy nebude telefonní signál žádného z místních operátorů. No a pak, že cyklistika není adrenalinový sport.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.