Dávnou trasu tramvají v Českém Těšíně připomíná speciální výstava fotografií

30. leden 2018

Českotěšínský Fotoklub Zvonek připomíná dávnou trasu městských tramvají. Všichni návštěvníci tamní radnice si mohou speciální výstavu projít až do konce března. Vedle sebe tak uvidí historické fotografie s historickými vozy i současnou podobu stanovišť.

„Zastávka číslo jedna je těšínské nádraží. Snažili jsme se vyfotit totožnou fotografii jako tehdy ten dobový fotograf,“ říká Martin Podžorný z českotěšínského fotoklubu, se kterým stojíme na chodbě radnice, kde je výstava k vidění. „Zjišťovali jsme, kudy trasa vedla a sháněli jsme i fotografie, jak je fotili tehdejší fotografové. Zastávek je jedenáct a dvanáctá byla depo,“ dodává Podžorný.

Některé fotografie měli členové klubu doma, jiné si stáhli i z internetu. A pomohl i historik Muzea Těšínska David Pindur, který poskytl fotografie přímo z muzea.

Za nápadem, jak zvěčnit někdejší trasu těšínských tramvají a zároveň ji porovnat se současností, stojí Zdeněk Huczala. „Připomínáme si zrovna letos sté výročí založení republiky a v tom přelomovém období vlastně tramvaj ukončila činnost. Příběh té tramvaje je takový trošku nostalgický. A to mne přitahovalo, podívat se na to očima dnešních fotografů. Nejen vzpomínat a dívat se na staré pohlednice,“ říká Huczala.

Panely si prohlíží i David Pindur z Muzea Těšínska, který se na vzniku výstavy také podílel. „Můj podíl je především kurátorský, neboť jsem v našem muzeu správcem sbírkového fondu pohlednic. Takže poté, co nás pan Huczala oslovil, čekalo mě prohlížení těch tisíců záběrů a vybírání vhodných podkladů,“ dodává Pindur.

autor: stj
Spustit audio