Desetibojař Tomáš Dvořák žije v Hostivici. Má rád tamní kaskádu rybníků, kde hnízdí spousta ptáků

26. únor 2021

Bývalý desetibojař Tomáš Dvořák opustil v roce 2019 definitivně svět atletiky. Od té doby se naplno věnuje nové profesi, ve které se doslova našel. Stal se profesionálním zahradníkem. K půdě a rostlinám měl přitom vztah už od dětství. Hlavní zlom přišel ale ve chvíli, kdy si v Hostivici u Prahy postavil dům a zakládal u něj vlastní zahradu. Sice si tehdy nechal pomoct od odborníků, ale touha vytvářet něco ve spolupráci s přírodou v něm už zůstala.

Rozhodování o konci kariéry ve světě sportu nebylo pro Tomáše Dvořáka jednoduché. Dnes je ale šťastný, že to udělal. „Lásku k půdě mám v sobě od malička, vštěpovali mi ji babička s dědečkem, už tehdy mě rostliny fascinovaly,“ říká bývalý atlet. Když si pak jako dospělý koupil kousek své půdy, na které postavil dům a založil zahradu, začal se o zahradničení zajímat víc.

A když se definitivně rozloučil s atletikou, spojil své kroky s kamarádem, který mu před dvaceti lety zakládal zahradu doma v Hostivici. „Takže teď spolu máme realizační zahradnickou firmu a plníme lidem jejich sny o zahradách,“ usmívá se spokojeně Tomáš Dvořák.

Jedním z jeho větších počinů byla například úprava parkové zahrady kolem hotelu Zámeček v Poděbradech. „Ještě před rokem to byl zpustlý park kolem historické lázeňské budovy. My jsme to tam vykáceli, vytrhali kořeny, celé se to zrekultivovalo, založily se mlatové chodníky, vysely se trávníky, vysadily trvalky a pak i velké stromy. A to mě na tom baví ze všechno nejvíc: že člověk vidí výsledek své práce. A navíc to ještě roste,“ vysvětluje Tomáš Dvořák.

U rybníků je možné pozorovat ptáky

V Hostivici se ocitl ve chvíli, když s bývalým kolegou desetibojařem sháněli místo pro hezké bydlení. „Žiju tam od roku 2002 a jsem tam rád. To město je zajímavé, má dalekosáhlou historii, protože první zmínky o něm pocházejí už ze 13. století. Bývalo to jakési předměstí Prahy, které mělo svůj význam. I dnes je fajn, že je blízko hlavního města a mě oslovilo hlavně svým okolím,“ říká bývalý desetibojař.

Uchvátila ho zejména kaskáda Hostivických rybníků, které jsou obklopeny zajímavým porostem. Jde o přírodní památku, která je navíc hnízdištěm spousty ptáků. Nově jsou tam vybudované i ptačí pozorovatelny.

Na Praze-západ je také spousta cyklostezek a kdo se vydá na kole do Křivoklátských lesů, nemůže Hostivici minout. „Dá se dojet třeba do Červeného Újezdu, kde je vystavěný hrad. Sice není původní, ale i tak má své kouzlo. A v lesích tam roste hodně hub. Máme to kousek do Brd i na Křivoklát, takže je vždycky, kam jet,“ uzavírá povídání o Hostivici u Prahy bývalý desetibojař a dnes zahradník Tomáš Dvořák.

Proč se rozhodl svět atletiky opustit a co všechno jeho současná práce zahradníka obnáší, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.