Devatenáct kilometrů dlouhý labyrint chodeb, sklepů a studní. To je plzeňské historické podzemí

3. leden 2020

I pod historickým centrem města Plzně se nachází labyrint chodeb, sklepů a studní. Plzeňané tento spletitý systém vybudovali mezi 14. a 18. stoletím. Podzemní prostory tehdy sloužily k uchovávání potravin a samozřejmě také piva. Domy s právovárečnou licencí využívaly sklepení k uchování zlatavého moku. Sklepy a spojovací chodby se pod centrem města začaly hloubit už na počátku 14. století. Nejstarší části jsou tesané do pískovce.

Labyrint vzájemně propojených chodeb měří celkem 19 kilometrů. Návštěvnická trasa má přitom jen necelý kilometr. I tak by se tu ale dalo celkem snadno zabloudit. Naštěstí se vám při prohlídce věnují zkušení průvodci. K orientaci také skvěle slouží informační panely, na kterých je vyfocený vždy konkrétní dům, v jehož sklepích se právě nacházíte.

Při cestě podzemím rozhodně nečekejte, že budete procházet jen holými chodbami. Na prohlídkové trase na vás doslova na každém rohu čeká nějaké překvapení. Osvětlené výklenky nabízejí ukázku všeho, co se při archeologických průzkumech našlo. A to hlavně ve studních, kterých byste tu napočítali přes dvacet. Od dělových koulí a různých zbraní, přes keramiku až po mince nebo třeba i lebku koně.

Samostatnou kapitolou plzeňského podzemí je unikátní vodní systém. Ať už jde o dochované fragmenty původního dřevěného potrubí nebo o mlýnské kolo u vodárenské věže. Právě tady je jediné místo, kde na chvíli spatříte denní světlo. Jinak se musíte připravit na procházku v helmě a ta se vám opravdu bude hodit. Některá místa přístupného podzemí jsou skutečně hodně úzká.

Nejvzácnějším místem z celého prohlídkového okruhu je takzvaná Klíčová chodba. Ne snad, že by se tu odehrávaly klíčové události. Ale vstup do chodby připomíná svým tvarem klíčovou dírku. Chodba je na rozdíl od jiných částí podzemí vytesaná jen v pískovci.

Plzeňské historické podzemí má celkem tři podlaží. O umění jeho tvůrců svědčí skutečnost, že v některých místech jsou stropy úzké jen 20 až 50 centimetrů. 

autor: Pavel Halla
Spustit audio