Dialog o romských tématech za účasti zástupců vlády pomáhá mírnit napětí mezi Romy a Ukrajinci

21. srpen 2023

ROMEA TV a Romodrom nabídli prostor pro dialog o romských tématech: V první debatě diskutovali ministr vnitra a vládní zmocněnkyně o bezpečnosti, diskriminaci a možnosti řešení napětí. První setkání proběhlo v úterý 15. 8. v Praze za účasti ministra vnitra Víta Rakušana, vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Laurenčíkové, romské zmocněnkyně Lucie Fukové a člena Rady vlády pro národnostní menšiny za ukrajinskou menšinu Bohdana Rajčince.

Zmocněnkyně Lucie Fuková také nastínila chystané změny jako je například vznik lokálních romských Rad. O jaké zapojení se tedy jedná?

Čtěte také

„Díky brněnskému setkání se nám podařilo iniciovat vznik městské romské rady. Město nyní zapojuje Romy do spolupráce a zjišťuje, co místní Romy trápí. Zatím jde o zajištění slušného bydlení, lepšího vzdělání a dalších problémů plynoucích ze života v sociálně vyloučených lokalitách,” shrnula výsledky setkání zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková.

Velice pozitivně debatu hodnotila i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková:

„Odnáším si zážitek funkčního dialogu se zástupci romské menšiny, kteří měli možnost sdělit ministrovi vnitra stejně jako nám, vládním zmocněncům, co je dlouhodobě trápí, co je přivedlo na demonstrace. Řadu věcí jsme si měli možnost vysvětlit.”

„V nejbližších dnech chceme s Romy nastavit participační struktury, aby měli prostor pro funkční spolupráci s obcemi a opravdu mohli řešit své problémy. A nemuseli svoji nespokojenost a frustraci vyjadřovat skrze demonstrace.”

První debaty o bezpečnosti, diskriminaci a možnosti řešení napětí, kterou připravila Romea TV ve spolupráci s neziskovou organizací Romodrom, se zúčastnil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN):

Čtěte také

„Já jsem rád, že byla debata zorganizovaná a že na ní byli jak Romové, tak Ukrajinci. Problémy zazněly naprosto otevřeně, což je mi velmi blízké, rozhodně více, než umělá akademická parlamentní debata. Naše vláda má zmocněnkyni pro záležitosti romské menšiny, jde o Romku, která je v kontaktu se společností a nejen díky tomu se to dnes výrazně posunulo.”

Napětí mezi Romy a ukrajinskou menšinou vyvolal incident, ke kterému došlo v Brně 10. června 2023. 37letý cizinec tehdy pobodal při rozepři dva lidi, romský mladík následně v nemocnici zemřel. Policie podezřelého na místě zadržela a později jej soud poslal do vazby. Událost u části Romů vyvolala rozhořčení a protiukrajinské nálady.

Čtěte také

Ministerstvo vnitra začátkem srpna ve zprávě o extremismu za první pololetí roku 2023 doslova uvedlo, že v souvislosti s vraždou mladého romského muže v Brně byly registrovány xenofobní výroky na adresu Ukrajinců i ze strany příslušníků romské komunity. Je to porpvé, co příslušné orgány jednoznačně uvádějí, ž ev brněnském případě šlo o vraždu.

Na debatě s ministrem byli i ti, kteří stáli za organizací demonstrací v Brně, Pardubicích a Krupce. I ti, kteří si říkají lajfkaři. Jde o významný fenomén live vysílání na sociální síti Facebook, který je populární mezi Romy. Lajfkaři jsou romští influenceři, kteří ve svých častých vysíláních vyjadřují své názory na současné dění týkající se především Romů. 

„Tito lidé tady být museli, aby měla debata smysl. Mnoho z nich jsou tzv. lajfkaři. Mě zajímalo, proč tam byli, jak k té situaci došlo. Nechci je všechny označovat za extremisty. Padlo tu, že měli prostě strach. Dobře, ale v každé komunitě je potřeba vždycky označit lidi, kteří překračují zákon.”

Vít Rakušan na setkání s romskými občany
Spustit audio