Dnes se dozvíte, jak bylinky skladovat a připravovat

Nastává roční období, kdy se bez bylinek neobejdeme. Léčí nachlazení, rýmu, snižují horečku, působí blahodárně na nervy, žaludek, revma a mnoho jiných neduhů. Mám pro vás několik rad od zkušených bylinkářů, jak s nimi zacházet a jak je uchovávat.

Mějte je vždy v papírovém nebo plátěném sáčku, aby mohly dýchat. Platí pravidlo, že na hrnek bylinkového čaje je třeba vrchovaté polévkové lžíce sušiny. Bylinky nezalévejte vroucí vodou, ale nechte ji chvíli stát. Vroucí voda totiž může rušit jejich účinky.

Čaj nechte louhovat 8 až 10 minut. Bylinné čaje neslaďte, i když trocha dobrého medu je povolena. A poslední radou je, abyste bylinkové čaje pili nejlépe na lačný žaludek, budou mít nejlepší účinek.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.