Do babyboxu v Havířově někdo odložil chlapce

2. červenec 2019 15:51

Do babyboxu v nemocnici v Havířově na Karvinsku někdo odložil několikaměsíčního chlapce. Během krátké doby jde o druhé dítě odložené do tohoto babyboxu. ČTK to dnes oznámil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Babybox byl v Havířově otevřen na podzim roku 2014 a během téměř pětiletého provozu zůstával dlouho nevyužitý. První miminko do něj někdo odložil až letos koncem května, šlo o novorozenou dívku, která dostala jméno Milada. Nalezený chlapec byl pojmenován Tomáš. Je letošním dvanáctým dítětem odloženým v babyboxu.

Havířovský babybox po pěti letech fungování přijal první miminko

BabyBox

Do babyboxu v nemocnici v Havířově v pondělí večer někdo odložil novorozenou holčičku. Je to první dítě, které někdo do tamního babyboxu za skoro pět let jeho fungování dal. ČTK to oznámil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

V Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2005 odloženo 192 dětí – 83 chlapců a 109 dívek.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

zdroj: ČTK
Spustit audio