Do konce října bude opravený další úsek reklamované dálnice D1 v Ostravě

19. říjen 2023 10:49

Dva kilometry povrchu vymění silničáři na části dálnice D1 vedoucí přes Ostravu. Je to jedna z dalších oprav reklamované stavby, se kterou jsou problémy téměř od jejího otevření v roce 2008. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kvůli tomu vede dlouholeté spory s firmou, která dálnici stavěla. Ty se pomalu chýlí ke konci a řidiči by se měli konečně dočkat požadovaného komfortu.

Kilometr 361 dálnice D1 směrem do Polska poblíž sjezdu na centrum Ostravy. Silničáři se tam chystají k položení nového asfaltu. „Tady na těch dvou kilometrech – ne že opravujeme lokální trhliny, spáry, vzniklé nerovnosti, ale měníme komplet celý povrch,“ říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Nový povrch by měl vydržet deset let. „Když si projedete kilometr 360, tam jsou podstatně větší závady a je to větší ostuda pro české dálnice,“ mluví o mezi řidiči už proslulými úseky Rýdl. Tam vinou špatně provedených násypů vznikly nerovnosti podobné městským retardérům.

O jejich odstranění správce silnic stále vede soudní spory s firmou Eurovia. „Bylo jedenáct základních soudních sporů s tím, že aktuálně ještě běží dva, zbývající jsou všechny rozhodnuty. Ale ty dva jsou právě o to nejhorší, co tady je, to jsou ty nerovnosti. To je to gró, na kterém se snažíme najít dohodu už dopředu, než rozhodne ten rozhodčí soud,“ vysvětluje ředitel úseku kvality staveb ŘSD Jiří Hlavatý.

Konečný rozsah oprav by měl být jasný nejpozději příští rok. „Délka opravy bude závislá na tom, do jaké hloubky toho zásypu se bude muset jít. Je předpoklad, že rozhodně bude náročnější. Je to těžké odhadnout, ale může se jednat i o půl stavební sezóny,“ dodává Hlavatý s tím, že opravy nejhorších úseků budou trvat několik měsíců.

Spustit audio

Související