Dolnobenešovští obyvatelé zablokovali provoz na hlavní silnici v obci

18. květen 2018

Tisíce aut za den projedou centry šesti obcí na Hlučínsku. Části jejich obyvatel teď došla trpělivost a rozhodli se na protest zablokovat provoz na hlavní silnici. Několik desítek lidí obsadilo dvakrát po sobě přechod pro chodce v centru Dolního Benešova.

„Bydlím tady v Dolním Benešova u hlavní cesty a denně mi kolem domu projede zhruba 30 tisíc aut. Je to nadměrný hluk, ničí se mi můj soukromý majetek, nemáme klid ani ve dne ani v noci,“ říká pan Tomáš.

Po deseti minutách skončila první část blokády a první řidič vyrazil na cestu, až zakvílely pneumatiky.

V Ostravě-Porubě lidé znovu demonstrovali za dostavbu Rudné

Ostravou-Porubou prošel protestní průvod

Více než 100 lidí demonstrovalo dnes v Ostravě-Porubě proti zdržování dostavby prodloužené Rudné. Stavbu silnice, která zrychlí dopravu mezi Ostravou a Opavou a uleví přetíženým komunikacím v této části Ostravy, ale brzdí už řadu let majetkové spory. Organizátoři chystají další protesty, zvažují i blokádu. ČTK to řekl jeden z organizátorů Bohumil Mecner.

„Lidé, kteří jezdí na kole, mají strach jezdit po hlavní silnici, tak jezdí po chodníku a ohrožují bezpečnost chodců,“ zmiňuje další důsledek hustého provozu spoluorganizátorka protestu Sigrid Diehlová.

Obce tlačí na stát, aby postavil přeložku silnice. „Když se začne něco dnes, tak můžeme začít s nějakými přípravnými pracemi do pěti, deseti let a stavět se začne za nějakých patnáct. Takže pokud se to nebude řešit teď, tak se to nebude řešit ani v roce 2050,“ říká v přestávce mezi první a druhou blokádou starosta Dolního Benešova Martin Štefek (nez.).

Několik desítek lidí blokovalo na protest proti husté dopravě přechod v Dolním Benešově

Podle starosty se mohou podobné demonstrace opakovat. „V případě, že se situace nebude dál řešit, myslím, že v dalších krocích se připojí i ostatní obce na trase silnice I/56,“ míní starosta.

Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (ANO) nedávno přislíbil zpracování nové směrové studie přeložky silnice.

autor: Michal Polášek
Spustit audio