Dřevěná socha Madony z Dachau je v Krnově symbolem útěchy i poděkování

14. září 2017
Česko – země neznámá

Ve farním kostele sv. Martina v Krnově stojí dřevěná socha Panny Marie s dítětem. Voní novotou. A kdo nezná její příběh, možná jen projde kolem a na chvíli se pokochá její krásou. Ve skutečnosti se ale dívá na sochu, která je odrazem pohnutých dějin, symbolem hlubokého vděku a neutuchající naděje.

Původní socha Panny Marie s dítětem stávala v klášteře salvatoriánů pod Cvilínem. Odtud ji v zimě na přelomu let 1942 a 1943 propašoval biskup Josef Martin Nathan do koncentračního tábora v německém Dachau.

Socha byla zabalená do dek. A do tábora putovala upevněná pod nákladním vozem s proviantem. Věznění duchovní, mimo jiné také z Československa, ji umístili do nově vzniklé kaple a chodívali se k ní modlit. Socha Panny Marie zůstala v bloku 26 až do roku 1964. Pak se jen přesunula do nové kaple a nadále stojí v Dachau jako připomínka válečných utrpení.

Krnovský rodák Walter Titze se nedávno obrátil na krnovské duchovní s nápadem vrátit sochu zpátky do města. To však nebylo možné, protože nyní má své pevné místo v Dachau. A tak se Walter Titze rozhodl, že nechá vyrobit sochu novou.

Sám totiž jako tříletý zažil tzv. Hladový pochod, kdy byli Němci, zejména ženy, děti a starci, hnáni pěšky z Krnova směrem do Jeseníků a Králík a následně vysídleni do Německa. Jako výraz vděčnosti, že jeho rodina útrapy přežila, a možná také jako symbol odpuštění, nechal vyrobit kopii Madony s Dachau. V červnu 2017 byla socha slavnostně umístěna do krnovského farního kostela sv. Martina.

Spustit audio