Druhá liga není na fanoušky Baníku Ostrava připravena, myslí si šéf sokolovského týmu

11. květen 2016

Fotbalové kluby z "národní ligy" ještě neukončily sezonu a už teď mají obavy z té další. A může za to jediný zápas, který je v celém ročníku čeká. Do druhé nejvyšší soutěže totiž sestoupí ostravský Baník s početným táborem svých věrných příznivců a rozhodně ne všude jsou na takový nápor stadiony zařízené.

Chorály a celozápasové povzbuzování je ta kladná stránka fanoušků Baníku, ale známí jsou i svým problémovým chováním.

„Myslím si, že druhá liga není připravena na fanouškovskou základnu Baníku Ostrava,“ tvrdí ředitel Baníku Sokolov Tomáš Provazník.

Většina stadionů nemá prvoligovou úroveň, a to zejména v menších městech. Navíc jsou druholigové kluby zvyklé, že s hostujícím týmem moc fanoušků nejezdí a teď budou muset zaplatit i ostrahu navíc.

„Když máme utkání, které spadá do těch rizikových, tak je to okolo 80 tisíc za bezpečnostní službu. V tomto případě by to mohlo být až dvakrát tolik,“ odhaduje výkonný ředitel Táborska Tomáš Samec.

Více baníkovců nejspíše bude jezdit na nedaleké stadiony, do Opavy, Frýdku-Místku anebo do Třince. Tamní předseda představenstva Karel Kula doufá, že klub dostane dotaci a stihne na podzim stadion rekonstruovat.

„Byli bychom rádi, kdybychom mohli odehrát podzim ve Vítkovicích a na jaře bychom po rekonstrukci mohli Baník hostit u nás,“ doufá Karel Kula.

Čtěte také

Sestup Baníku Ostrava a s tím spojené obavy tak mohou mít i pozitivní efekt. Kluby se snaží vybudovat zázemí a zlepšit celkovou úroveň svých stadionů.

„Bude to samozřejmě vést ke kritice fanoušků Baníku Ostrava, ale pro nás to bude znamenat, že zlepšíme zázemí pro fanoušky hostů,“ připomíná sokolovský Tomáš Provazník s tím, že na financování by se mělo podílet město.

Jenže ani nejmodernější vybavení nezaručí, že vše proběhne v pořádku.

Na podzim prohrál Baník Ostrava v poháru na hřišti divizní Jiskry Rýmařov. Malý moravský klub udělal podle svých slov vše, co bylo v jeho silách, ale po vtrhnutí hostujících fanoušků na hřiště ještě dostal od Fotbalové asociace desetitisícovou pokutu.

autoři: mch , jkn
Spustit audio