Druhý ročník Evropského cyklistického pikniku je tady!

20. květen 2015

Máte rádi aktivity ve volném čase s rodinou a známými? A k tomu ještě rádi obdivujete horské výhledy? Tak v tom případě je tato akce pro vás! Už 20. června se tři rozhlasové stanice ze tří států setkají na beskydském Trojmezí na 2. Evropském cyklistickém pikniku.

Zveme vás všechny! Projeďte si na kole jednu ze tří tras přes Česko, Slovensko a Polsko. Pikniku se mohou zúčastnit nejen profesionálové, ale i ti, kteří teprve začínají cyklistické dobrodružství.

Evropský cyklistický piknik není profesionální závod, je to akce propagující aktivní odpočinek, během které nebudou chybět dobré jídlo, skvělá hudba a soutěže o ceny. Účast je zdarma.

Přijeďte a spolu s námi poznávejte kulturu a okolí Trojmezí, kde se setkávají hranice tří států, jejich kultury a společnosti.

Na co se můžete těšit?

Podívejte se na záběry z 1. Evropského cyklistického pikniku, který se konal loni v červnu v rámci oslav 10. výročí vstupu Polska, Česka, Slovenska a Maďarska do Evropské unie.


Cyklistické trasy povedou třemi obcemi:

  • obcí Hrčava v Česku
  • obcí Istebna v Polsku
  • obci Čierné na Slovensku

Co bude v programu?

  • cyklistický výlet přes Česko, Slovensko a Polsko s cílem v Jaworzynce (PL)
  • prezentace kultury států Visegradské čtyřky
  • integrační piknik


Podrobné popisy jednotlivých tras - MINI, MTB a SILNICE najdete v přiložených souborech.

Cílem projektu je hlavně propagace turistiky, zdravého stylu života a aktivního odpočinku. Důležité je také upozornit na to, že jízda na kole je skvělou formou integrace lidí v mezinárodním rozsahu. Úkolem každého účastníka bude projet trasu vedoucí třemi státy (v závislosti na zvolenou trasu: 6, 15, 40 km).

Tři rozhlasové stanice budou mít na trase své přenosové vozy, jejichž prostřednictvím budou zajištěny živé reportážní vstupy a vedle nichž se budou nacházet kontrolní a propagační stanoviště.

Evropský cyklistický piknik na Trojmezí

Stejně jako loni účastníci akce dostanou zvláštní cyklistické pasy (k vyzvednutí u kontrolních stanovišť). Účastník má za úkol dojet k přenosovému vozu každé rozhlasové stanice a získat potvrzení v podobě speciálního razítka. Čtvrté razítko cyklista získá po vjezdu na Trojmezí. Minimum tři razítka opravňují k účasti v soutěžích o ceny.

Čtěte také

Přímo na Trojmezí bude postaveno mezinárodní cyklistické městečko (servisní stanoviště, stánky, gastronomie, turistická informace). Akci budou doprovázet koncerty lidových kapel a rozhovory novinářů tří rozhlasových stanic s hosty.


Kodex slušného cyklisty
Způsob, jakým jezdíme po cestách dnes, určuje podobu našich zítřejších práv.

1. Jezdi pouze po povolených cestách.
Jestliže je cesta označena jako zakázaná, nepoužívej ji.
2. Nezanechávej stopy.
Nejezdi za podmínek, které nechávají stopy po Tvém průjezdu, například v rozměklé hlíně po dešti. Drž se existujících cest a nevytvářej další. Odvážej své odpadky.
3. Ovládej své kolo.
To je velmi důležité, pokud na stezce potkáš pěší turisty, koně nebo jiné kolaře. Dobrá rovnováha a náležité brždění jsou nejdůležitější dovedností pro jízdu na kole.
4. Dávej přednost ostatním.
Je to prosté: dostatečně zpomal a buď přátelský k lidem, které potkáš. Míjej je bezpečně, raději zastav a sesedni, což je obzvlášť dobrý nápad, pokud míjíš jezdce na koni.
5. Ke zvířatům a rostlinám se chovej ohleduplně.
Nechávej zvířatům dostatek prostoru a neděs je. Nenič rostliny. Nepoškozuj přírodní útvary.
6. Jednej s rozmyslem.
Voz vše, co potřebuješ na bezpečnou vyjížďku. Předvídej nebezpečné situace. Používej přilbu.

zdroj: www.imba.com, překlad: Miroslav Kolombo www.kolombo.cz/bike/kodex.html

Projekt 2. Evropského cyklistického pikniku na polsko-slovensko-českém Trojmezí v Jaworzynce je realizován Sdružením milovníků beskydského folkloru, hudby a zpěvu „Pod Ochodzitą“ v Koniakově v rámci projektu financovaného Mezinárodním visegrádským fondem (IVF) částkou ve výši 11 000 eur. Koordinátorkou projektu je: Lucyna Ligocka-Kohut, ligocka@onet.eu.

Mezinárodní visegrádský fond


Partneři projektu:
Polský rozhlas Katovice, Český rozhlas Ostrava, Rozhlas a televize Slovenska, Papne Mika Edit z Budapešti, Obec Čierne (SK), Obec Hrčava (CZ), Obec Istebna (PL), Obecní centrum kultury, propagace, turistické informace a Veřejná knihovna v Istebné.

Partneři Evropského cyklistického pikniku
autor: ČRo Ostrava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.