Duchovní pomoc po telefonu. V Novém Jičíně ji nabízí jako součást linky pro seniory

3. duben 2020

Lidem z Nového Jičína, kteří mají třeba strach nebo se cítí osaměle, nabízí město duchovní pomoc po telefonu. Lidé o ni mohou požádat na už fungující telefonní lince, kterou město zřídilo pro osamělé seniory. Hovořili jsme o tom s mluvčí města Nový Jičín Marii Machkovou.

Jak tato duchovní pomoc po telefonu funguje?

Už před časem jsme zřídili telefonní linku, aby si na ní osamělí lidé, kteří se ocitli v izolaci ať už kvůli nemoci nebo kvůli karanténě mohli objednat donášku nákupů nebo léků. Nyní mohou volat i pro zajištění duchovní podpory.

Linka funguje v pracovních dnech od osmi do patnácti hodin a obsluhují ji pracovníci městské organizace ProSenior. Telefonista si od volajícího vezme kontakt a zprostředkuje hovor s duchovními z církve římskokatolické, evangelické, nebo adventistů sedmého dne.

Mimořádná telefonní linka 730 570 574 pro obyvatele Nového Jičína je v provozu v pracovních dnech od 8:00 do 15:00 hodin.

Proč se město vůbec rozhodlo nabídnout duchovní pomoc po telefonu?

Naše sociální pracovnice a pečovatelky, které za lidmi jezdí, zjistily, že řada lidí těžko zvládá atmosféru, omezení, zákaz vycházení, ale i tu přemíru informací. Cítí se sami, mají strach a potřebují povzbudit nebo si popovídat. Proto náš sociální odbor kontaktoval zástupce církví. Odezva byla okamžitá a úžasná.

Je linka určená pouze věřícím, případně kolik duchovních se na jejím provozu podílí?

Na naši linku mohou volat věřící i nevěřící. Každý, kdo si potřebuje o svém trápení a starostech popovídat s duchovním. K duchovní pomoci se nám už přihlásilo sedm kněží, kazatelů, kaplanů i pan děkan. A jsou nejen z Nového Jičína, ale také z Kopřivnice nebo Jeseníku nad Odrou, za což všem moc děkujeme.

autoři: Tomáš Pika , tif
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.