důlní otřesy

31. březen 2004

V Karviné se včera znova debatovalo o kodách, které má na svědomí tě ba uhlí. Lidé s po kozenými domy po adují kvůli důlním otřesům nějaké důstojné od kodné. Na jednání zastupitelstva se sna ili zástupci OKD přesvědčit, e věc není zase tak jednoduchá. O zničených fasádách, lidských právech a selském rozumu je poznámka Martina Knitla.

Na Karvinsku se tě í více ne 200 let. Za celou tu dobu se navzdory v em mo ným technickým zázrakům nepodařilo jasně říci – tady a tady dojde v tu a tu dobu k důlnímu otřesu. Pouze se dá odhadnout, ve kterém důlním prostoru hrozí nějaké riziko. Co lidem na klidu rozhodně nepřidá. Expert na seismologii z DPB Paskov dokazuje v záplavě údajů, e na povrch dorazí jen zhruba desítky energetických vln za rok, a e chvění pečlivě zapisovaná obyvateli jdoucí o řád vý e, jsou poněkud nejasná. A navíc dodává, e domy musejí podle platných norem něco takového vydr et. Tak e normy dodr ujeme, situaci monitorujeme a nic extra se neděje. Tě ko se pak sice chápe, kde se praskliny na obvodových i jiných zdech domů vzaly, jak to e povolují střechy a voda na stropech způsobuje plísně, proč nejdou zavřít dveře mezi pokroucenými zárubněmi, a u vůbec vypadá absurdně nová fasáda zakrývající praskliny, ov em ji opatřená prasklinami novými. Jakoby si lidé hromadně vymý leli. Ne snad, e by OKD nic nedělalo. To dělá. Elaborát stíhá elaborát a v Karviné pokračuje seriál vysvětlování a informační nalévárna. Do poloviny roku se lidé z Karviné-Ráje dočkají vlastního měřidla seismické aktivity a uvidí se… Přiznám se, e docela rozumím slovům jako ignorantství a honba za vytě enými tunami uhlí, která včera na zastupitelstvu zazněla. A stejně tak odmítavým postojům k novinářům, které ti stejní řečníci označují jako nesolidní tváče. Lidé se tady čehosi bojí. Mají strach, e se ani po letech nedoberou ničeho. A e jim peprná slova zakřičená jen tak do prostoru zbývají jako jediná zbraň. Věřím tomu, e obyčejná matematika soukromého vlastnictví a jeho ochrany zvítězí, a e vytou ený a důstojný kompromis jednou spatří světlo světa. Bylo by to přece jen více v duchu 21.století. Ostravsko je zařazeno v rámci republiky jako nejposti eněj í oblast, co se týče seismické aktivity. Ze 12-ti stupňové kály tady platí v průměru sedmička. To ale neznamená, e by mělo být normální, kdy se člověku bortí dům kvůli tě bě uhlí a nikdo s tím nic neudělá.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.