Dvojice vyráží z Perthu napříč Austrálií

5. říjen 2007

Dvojici čeká dnes už celkově osmý den putování. A jak jsme se dozvěděli přímo od protinožců, začne velmi brzy. Martin Stiller s Renátou Lorišovou vyráží už na samotnou cestu napříč Austrálií, začínají tedy v Perthu.

"Míříme po západním pobřeží směrem Rockingham, Bunbury až na jihozápadní poloostrov, kde se otočíme o 90 stupňů vlevo a budeme pokračovat po jižním pobřeží na východ," telefonuje detaily etapy Martin Stiller.

Pár stihl už navštívit i turistickou atrakci číslo jedna západní Austrálie - přírodní rezervaci Pinnacles Desert (viz také předchozí článek). Původní na úvod "nevinná" třídenní vyjížďka na sever se protáhla na šest dní. "Domorodci nám říkali, že je to 150 kilometrů, ovšem po pobřežní cestě to bylo nahoru 315 kilometrů a zpět vnitrozemím 305 kilometrů. Každý den jsme museli ujet přes sto kilometrů," poznamenal cyklocestovatel.

Po nežádoucím prodloužení si tak dvojice na včerejšek naordinovala první den volna. Žádnou romantiku na druhém konci světa ale nečekejte. Naopak. Dalo by se říct, že den strávili pracovně. "Šli jsme do města hledat internetovou kavárnu, kde jsme pak tři čtyři hodiny sepisovali reportáž, přetahovali fotky a aktualizovali web. Takže den jsme strávili u počítače," řekl Martin Stiller.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.