Energii beru v lásce k lidem, říká známá umělkyně z Břas

4. červenec 2024 09:00

Hrneček jako cyklista, potápěč nebo baletka. Takové originály vyrábí česká výtvarnice, sochařka a designérka Eva Roučka. Po 35 letech v zahraničí se vrátila do Česka, kde nyní žije a tvoří. Svá díla má vystavená na vlastním statku.

Eva Roučka

Energická, drobná, modrooká umělkyně strávila podstatnou část svého dospělého života ve Francii, kam emigrovala kvůli komunistickému režimu. „Pracovala jsem zezačátku jako au-pair, abych měla kde bydlet,“ vzpomíná. „Po roce jsem si už nastřádala dost peněz na to, abych si mohla pronajmout něco svého. Ve Francii jsem žila až do roku 2014. Pak jsem se rozhodla vrátit domů. A rozhodně toho nelituji.“

Eva Roučka zakotvila v Břasích na Rokycansku a usídlila se na statku. Její ateliér se nachází v bývalém chlévě. Věnuje se převážně keramice, ale vytváří i velké dřevěné plastiky pomocí řetězové pily, sochy z kamene nebo plastiky z bronzu. Vrata do jejího statku zdobí vlastnoručně namalované figury. „Jeden den řežu pilou do dřeva a další den si sednu a navrhuji malý šperk. Vyhovuje mi přecházet mezi materiály, díky tomu se snad nebudu opakovat.“ Inspiraci dle svých slov bere ze života. Chodí všude se skicákem, a jakmile uvidí něco zajímavého, už kreslí. „V mých dílech se často odráží lidské slabůstky jako egoismus nebo klevetění, trochu na ně ukazuji prstem,“ říká Eva Roučka s úsměvem.

Dílo Evy Roučky

I přesto, že hodně cestuje, nejvíce její život i tvorbu ovlivnilo rodné Česko. Energii prý bere v lásce k lidem. „Všichni by jen brali, ale mnohem důležitější je dávat. Dávání je to, co naplňuje lidskou duši,“ prozrazuje.

Eva Roučka je držitelkou celé řady ocenění a výstavy má po celém světě. Na svém statku pořádá setkání pro umělce z různých zemí a pravidelně se účastní i akce Víkend otevřených ateliérů. Ta proběhne letos, a to poslední zářijový víkend. K Evě Roučce se nicméně můžete přijít podívat kdykoliv po předchozí domluvě.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio