Eurovolby na chalupě. Ve Frenštátě mají volební místnost v turistické chatě

24. květen 2019 07:20

Už dnes budeme vybírat své zástupce do Evropského parlamentu. Volební místnosti se otevřou v 14:00. Dát hlas svým kandidátům na europoslance můžou lidé tradičně na úřadech, ve školách nebo hasičských zbrojnicích. Například ve Frenštátě pod Radhoštěm mají volební místnost na turistické chalupě.

Olga Svobodová právě na velkou polystyrénovou nástěnku špendlíky připevňuje vzory hlasovacích lístků. Pečlivě jeden vedle druhého, nesmí chybět jediná kandidátka. Vedle má na zemi postavenou šedou plastovou urnu se státním znakem. „Musí se to včas připravit. Máme deset volebních místností, všechno se to musí objet, upravit stoly,“ říká.

Aranžérka v důchodu si přípravu volebních místností užívá. Ve Frenštátě pod Radhoštěm už ji má na starosti asi 30 let. „Je to už pro mne rutina, ale pořád se setkávám s tím, že musím něco řešit. Třeba že si musím sama tahat lavice a stoly,“ dodává Olga Svobodová.

Dlouhý stůl se žlutým ubrusem za ním šest židlí pro členy volební komise už je připravený, stejně jako dvě šedivé zástěny, za kterými budou voliči hlasovat. Ještě připevnit na zeď státní znak, venku vyvěsit cedule volební místnost a je hotovo.

Čtěte takéONLINE: Volby do Evropského parlamentu

Volební okrsek číslo jedna má své sídlo v turistické chalupě zdejší tělovýchovné jednoty. „Jako volební místnost slouží už několik let. Jinak slouží k schůzovní činnosti všech čtrnácti oddílů, které naše TJ má, šachistům k tréninkům i k zápasům. Pak se tady konají různé akce a oslavy, měli jsme tady i svatbu,“ říká Jiří Novotný, místopředseda TJ Frenštát.

To, že se v chalupě konají volby, pro tělovýchovnou jednotu žádnou komplikaci neznamená. „Je to spíš výhoda, protože tu místnost pronajímáme městu a dostaneme za to nějaké peníze,“ dodává Jiří Novotný.

Volební místnosti k volbám do evropského parlamentu dnes budou otevřené do 22:00, po noční přestávce pak v sobotu od 08:00 do 14:00.

autor: mot
Spustit audio