Evropská komise schválila státní pomoc při uzavírání dolu Paskov

12. únor 2015

Vláda může poskytnout státní pomoc dolu Paskov. Rozhodla o tom Evropská komise. Plán státní pomoci je podle ní v souladu s pravidly vnitřního trhu Evropské unie. Vláda se dohodla s vlastníkem dolu, firmou OKD, že poskytne 600 milionů korun na sociální program pro horníky, a těžba tak bude moct pokračovat do roku 2017.

Vláda se loni v červnu s majitelem dohodla, že těžba ve ztrátovém dole poběží do konce roku 2017 a kabinet zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků.

Dohodu podepsal ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) a zástupci OKD a její mateřské společnosti New World Resources (NWR).

"Nekonkurenceschopné uhelné doly nelze držet v chodu donekonečna prostřednictvím státní podpory, ale komise a členské státy dokážou najít způsob, jak pomoci horníkům tento nelehký přechod překonat," podotkla k rozhodnutí Evropské komise eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připomněl, že pomoc státu není automatická, ale je navázaná na zachování těžby na dole Paskov do konce roku 2017.

„Pomoc bude poskytnuta pouze v případě, že společnost OKD naplní ty podmínky, na kterých se dohodla s vládou. To znamená, že bude udržovat těžbu na dole Paskov i v následujícím období a teprve až na konci tohoto období, které bylo dohodnuto, může být tato podpora ze strany státu poskytnuta,“ zdůraznil premiér.

Čtěte také

Důl Paskov
autoři: oho , rok
Spustit audio