Expedice Apalucha, Matlášek, Hilar, Šuška... Prázdninové ohlédnutí skrz Harendami VII.

18. srpen 2022

Připomínáme nejzajímavější kapely ze série živého hraní natočeného v posledním roce Harendy. Kapel bylo víc než padesát a jejich audiovizuální záznamy najdete také na našem kanále YouTube.

Dnes si představíme dalších šest kapel a sólových interpretů a začneme v Opavě, odkud už Harendu navštívila hromada originálních skupin. Expedice Apalucha, na kterou dnes vyšla řada, patří k tomu nejlepšímu, co Opava poslední roky produkuje. Je to samozřejmě díky kvalitnímu obsazení všech nástrojových postů a sehranosti kapely, ale především zvláště vemlouvavému hlasu Jury Bosáka, který vás rychle uhrane.

Čtěte také

Dalším, koho připomeneme, je ostravský písničkář René Matlášek, kterého ve studiu docela výrazně doplnil jeho producent Vít Štajgl, a to jak na kytaru, tak druhými hlasy. René Matlášek je hudebně rozkročen mezi dvě polohy. Tu rockovější realizuje s kapelou Self Made a tu folkovou provozuje většinou sám. René vyrůstal v muzikantské rodině, kde hrálo a zpívalo všechno, co mělo ruce a hlasivky. René Matlášek vydal loni také nové album, ze které je i písnička, kterou si můžete poslechnout v Harendě.

Následující zpěvák, kytarista a autor písniček Jan Hilar se obklopil výbornými muzikanty ze všech možných ostravských kapel. Kapela Noční směna tedy šlape moc příjemně a působivé je i aranžmá.

Čtěte také

Z Frýdku-Místku je písničkář Jan Šuška. Vidět a slyšet jste ho mohli třeba na letošním Sweetsen Festu, kde vystupoval jako typický busker se španělkou a s kloboukem před sebou, ale taky jako elektrorocker s podklady smyček a samplů v projektu Noirmal. Obě dvě polohy jsou pozoruhodné a dost krajní, ale docela možné, že spekuluje ještě o projektu, který by tyhle obě polohy nějak propojil.

V Harendě připomeneme i bluesovou kapelu QZH Blues Band v čele s Tomášem Slámou. Na kontě má několik nahrávek a ty z poslední doby znějí asi nejlépe. Což svědčí o vývoji kapely.

Rozloučíme se ostravskou punkově načichlou rockovkou Harry Boyle a jejich písničkou Lenin letí do vesmíru.

autor: Igor Vašut
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.