Fazol obecný

11. květen 2003

V našem pořadu jsme už mluvili o bylinkách, o zelenině i ovoci, a přišel čas říct si taky něco o luštěninách. Tedy o luštěnině - fazolu obecném.

Fazol je velmi stará kulturní rostlina. K jídlu z ní používáme semena nebo celé zelené lusky a k léčebným účelům samotné lusky bez semen. Lusky obsahují aminokyseliny, flavonoidy a glukoniny, které snižují obsah cukru v krvi. Fazol se proto uplatňuje v čajích jako pomocný lék při lehčích formách cukrovky a má mírné močopudné účinky. Fazole v kuchyni používáme vždy pouze tepelně upravené, syrové mohou způsobit otravu. Jsou bohaté na vitamin B2, kyselinu listovou, vitamin E. Najdeme v nich i vitamin C, karoten, niacin a další vitaminy z řady B. Z minerálních látek mají velmi mnoho draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku nebo jódu. Jsou vítaným podpůrným prostředkem při léčbě chorob ledvin, srdce a krevního oběhu. Nálev ze sušených fazolových lusků taky příznivě ovlivňuje látkovou výměnu. Podle archeologických výzkumů jsou fazole a ostatní luštěniny jedněmi z prvních rostlin, které zemědělci pěstovali. Většina druhů fazolí pochází z Ameriky, část z Asie. Původně byly fazole pouze popínavé. Dnes pěstujeme i tyčkové nebo keříčkové. Známe odrůdy se zelenými, žlutými, fialovými nebo žíhanými lusky rozmanité velikosti. Do střední Evropy se fazole dostaly v 16. století. Luštěniny běžně zdomácněly mimo své původní oblasti, takže dnes je většina z nich snadno dostupná kdekoliv na světě. Luštěniny obsahují též některé látky, které jim dodávají osobitou chuť a vůni, ty mohou být někomu nepříjemné. Správným vařením je však možno tyto látky odstranit. Za zmínku stojí účinky oligosacharidů obsažených v luštěninách. Žádná část lidského zažívacího traktu však neprodukuje enzymy, které by byly schopné tyto látky zpracovat. Přecházejí pak do tlustého střeva, kde vzniká značné množství plynů a s ním související nepříjemné zvukové a pachové efekty. Oligosacharidy jsou ale rozpustné ve vodě, proto se luštěniny před vařením několik hodin máčejí. Vodu pak slijeme, nikdy ji nepoužíváme na vaření. Nadýmání můžeme zmírnit také přidáním saturejky. Fazole nás provázejí odnepaměti. Kromě užitku, který z nich máme, můžeme jejich rychle rostoucí popínavé rostliny využít třeba jako dekoraci balkonů. Také si o nich můžeme nechat zdát. A co říkají snáře? Fazole viděti - zmýlená ku tvé škodě, o fazole hráti - dobře se pobavíš a fazole ve snu jísti - hrozí ti žalář. Něco na zub Fazole jsou nedílnou součástí mexické kuchyně. Společně s rýží a kukuřicí z nich mistři kuchaři dovedou připravit vynikající pochoutky s neméně libozvučnými jmény, jako třeba burito. Fazole, kukuřice a mleté maso dodnes pojídají Indiáni a pastevci krav na celém severoamerickém kontinentu. A pokud taky holdujete luštěninám s ledvinovitým tvarem, připravte si společně s Přírodní lékárnou chutné chilli con carne. Budeme na něj potřebovat 400 g předního hovězího, tuk, masový vývar, kmín, pokud možno římský, 2 červené chilli papričky, sůl, stroužek česneku, 2 zelené papriky, 4 rajčata, která můžeme nahradit protlakem nebo kečupem, 150 g fazolí, lžičku gulášového koření a oregano. Maso nakrájíme na kostky, opečeme je na tuku, podlijeme vývarem a podusíme. Přidáme kmín, nasekané chilli papriky, sůl, rozetřený česnek a dále dusíme. V rendlíku na oleji podusíme nakrájené zelené papriky s rajčaty a přidáme k masu společně s předem předvařenými fazolemi a ještě chvíli společně podusíme. Nakonec okořeníme gulášovým kořením a oreganem. Pokud dáváte přednost zeleným fazolkám a poněkud dietnější stravě, upečte si provensálskou tresku. Jednotlivé porce tresky lehce posolte, mírně okořeňte mletým kmínem a posypte provensálským kořením. Potom je naskládejte do skleněné zapékací mísy s víkem nebo do alobalu, na každou porci přidejte hrst mražených zelených fazolových lusků a hrst mražené kukuřice a pečte ve vyhřáté troubě. Toto chutné jídlo je hotové asi za čtvrt hodiny. Na zjemnění chuti můžete nakonec přidat lžičku másla. K provensálské tresce se hodí pečené brambory a zeleninový salát. Na ten bychom ostatně neměli zapomínat nikdy.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.