Festival loutkových divadel nabídne v Ostravě vystoupení 23 souborů

30. září 2023 16:48

Festival loutkových divadel Spectaculo Interesse nabídne v Ostravě od 1. do 6. října vystoupení celkem 23 souborů z Francie, Německa, Itálie, Rakouska, Slovinska, Polska, Slovenska a České republiky. Přehlídku od roku 1995 pořádá Divadlo loutek Ostrava (DLO).

„Dramaturgie festivalu byla vždy zaměřena především na výrazné produkce loutkového a alternativního divadla, ve kterých se pracuje s loutkou či principy loutkového divadla. Během letošního ročníku uvidí diváci inscenace, které vznikly od roku 2019, tedy v posledních pěti letech,“ uvedla mluvčí DLO Tereza Zlámalová.

Divadelní představení se budou odehrávat ve Studiu G, na Janáčkově konzervatoři, v galerii Plato a na všech scénách v Divadle loutek Ostrava. „Hlavní program festivalu odstartuje 1. října na hlavní scéně Divadla loutek Ostrava unikátním koprodukčním představením Divadla Drak a Bratislavského bábkového divadla Kašpárek a Zbojník. Na ně naváže v představení Oculus souboru Cirkus trochu jinak, ve kterém budou poletovat obří nafukovací postavy vznášející se nad hlavami diváků. Světelná show se koná na Masarykově náměstí a bude zdarma,“ doplnila.

Divadelní uskupení Plexus Polaire z Francie přiveze originální adaptaci slavné upírské legendy Drákula. Divadlo Continuo vystoupí s představením Hic sunt dracones odehrávajícím se v magickém světě představivosti, kde dochází ke spojení fyzického divadla, animace materiálů a principů výtvarného umění. Slovinské Lutkovno gledališče Ljubljana zase přiveze punkrockový koncert na motivy pohádky Hanse Christiana Andersena s názvem Darkroom (Temná komora).

„Mezi nejzajímavější inscenace letošního Spectacula Interesse bude bezesporu patřit představení 360° Virtual Puppetry: Král duchů, které odehraje Puppentheatre Zwickau z Německa. Diváci dostanou na představení speciální brýle podporující virtuální realitu, opustí díky nim jakoukoli dosud známou perspektivu v loutkovém divadle a ocitnou se ve světě virtuální reality,“ dodala.

Připravena jsou i představení pro nejmenší diváky. Francouzský soubor Désaccordé odehraje hned několikrát představení Zamotané čáry určené pro děti už od jednoho roku. A scéna Bajka Těšínského divadla vystoupí se svým interaktivním představením plným světel, zvuků, atmosféry a nálad pro děti od tří let s názvem Barvy.

autor: František Kuča | zdroj: ČTK
Spustit audio