Francouzský salát

V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům z kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935. Kromě receptů v ní najdete mnoho zajímavých dobových rad ohledně stolování.

Ohledně uspořádané domácí hostiny se v ní píše: „Nemalou péči je nutné věnovati uvedení hostů a jejich rozsazení v jídelně. Hostitel uvádí dámu, kterou vyznamenává buď pro její věk, zásluhy nebo pro postavení manžela. Hostitelka si vybéře za společníka pána, jehož si hostitel zvlášť váží.”

Blíží se Velikonoce a tak vám možná přijde vhod tip na Francouzský salát nebo tedy, jak se píše v historické kuchařce, na Salát francouzský, který lze použít jako podklad pro přípravu chlebíčků.

Budete potřebovat:

  • menší očištěný celer
  • mrkev a petržel
  • 250 g šunky
  • 4 kyselé okurky (oloupané)
  • oloupané jablko
  • 3-4 vařené brambory
  • 250 g hrášku a lusků z konzervy
  • sůl
  • pepř
  • worchestrovou omáčka
  • 1 lžičku hořčice
  • 250 g majonézy
  • ocet

Postup:

  1. Celer, kořen mrkve a petržele uvaříme v okyselené vodě.
  2. Vychladlé nakrájíme na malé kousky.
  3. Dále přidáme na kousky nakrájenou šunku, na kousky nakrajené oloupané kyselé okurky a oloupané jablko.
  4. Osolíme, opepříme a dále ochutíme worchestrovou omáčkou a lžičkou hořčice.
  5. Vše pak smícháme s majonézou a podle chuti můžeme ještě okyselit.
  6. Podáváme jako základ na chlebíčky nebo volně s pečivem.   

Související

  • Pomerančový likér

    V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům. A to takovým, které jsou opravdu staré sto a více let.

  • Vaječný koňak

    V pátečním Apetýtu vás nově zveme k historickým receptům. A to k takovým, které jsou opravdu staré sto a více let.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.